Spreuken: Tijdloze wijsheid voor een leven van zegen

Het tweede vers van Spreuken 1 verklaart duidelijk het doel van dit boek in de Bijbel: “Om bekend te worden met wijsheid en om woorden vol inzicht te begrijpen” (Spr. 1:2). Jammer genoeg missen we tegenwoordig de grondbeginselen van Spreuken in onze cultuur. We behandelen de kwesties van het hart niet meer. Het gaat allemaal om emoties – hoe wij ons voelen. Voor velen van ons draait het leven om het verdienen van geld en voor onszelf zorgen. We willen comfortabel leven en allerlei luxe hebben, maar we negeren de kwesties van het hart.

Vandaag de dag zijn er mensen, die waar het ‘t hart betreft, baby’s zijn. Ze zijn nooit volwassen geworden. Zij zien het belang er niet van in, om het hart te bewaken. Maar de Bijbel verklaart ons, waarom wij er juist wel aandacht aan moeten schenken.

Bescherm je hart boven alles wat te behoeden is, want daaruit zijn de uitingen van het leven.  ( Spr. 4:23)

Ik ben op plaatsen geweest waar mensen in extreme armoede leefden, maar toch gelukkiger waren en meer hadden dan mensen die een miljoen keer rijker zijn. Hoe kan dat? Omdat zij hun hart beschermden en de uitingen van hun levens eenvoudigweg goed waren. Daarentegen zijn er mensen, die bekendheid hebben, waarvan sommigen denken dat het hen gelukkig maakt, maar waar het in hun hart niet goed zit. Zovelen uit de film-, muziek- en sportwereld, die miljoenen verdienen en overal bekend zijn, voelen zich ellendig, omdat het in hun hart niet goed zit.

Dit soort mensen omarmen de dingen van God niet. Zij verzetten zich openlijk tegen de maatstaven, die het Woord van God ons leert. Zij verwerpen Zijn waarheden en doen de dingen naar hun eigen inzicht. Zij beschouwen zichzelf als god. Zij zijn zo populair en zo rijk geworden, dat zij alles maar doen wat ze willen, en toch voelen zij zich ellendig. Zij kunnen hun huwelijken niet in stand houden, of trouwen maar helemaal niet, omdat zij bang zijn zichzelf te verbinden. Zij hebben buitenechtelijke kinderen. Velen gebruiken drugs en herhaaldelijk zien we dat levens eindigen door een overdosis. Dit alles zou voorkomen kunnen worden, als zij God toestemming gegeven zouden hebben om met de dingen van hun hart af te rekenen. Het hart is belangrijker dan de auto waarin iemand rijdt, of het huis waarin iemand woont – al die dingen. Wij moeten de nadruk leggen op het hart, want dat is waar de uitingen van het leven ontspringen.

Spreuken zegt ons ook, dat “zoals een mens in zijn hart denkt, zo is hij” (Spr. 23:7 letterlijk vertaald vanuit de Engelse KJV). Het is dus belangrijk om te zien dat onze huidige levenssituatie beïnvloed is door de manier waarop wij in ons hart hebben gedacht. Hoogstwaarschijnlijk hebben we niet gedacht: Ik wil die of die vergissing begaan. Maar onze manier van denken zorgde ervoor dat we ons met mislukken identificeerden en ons onbekwaam voelden om dat te overwinnen; en daarom gebeurde het. We ‘lieten’ het toe door onze negatieve manier van denken, of deze gedachten gaven satan de ruimte om het over ons heen te gieten, omdat wij onze identiteit of autoriteit in Christus niet kenden. De waarheid is, dat God degene is die ons de autoriteit geeft om weerstand te bieden aan de duivel en hem te overwinnen.

De meeste mensen denken dat zij geen controle hebben over wat ze denken of voelen. Zij denken dat, omdat iemand ze iets heeft aangedaan, of omdat ze ziek zijn geworden, of wat dan ook, zij geen controle hebben over hoe zij zich voelen. Als dat zo was, hoefde Jezus ons ook niet te zeggen, “Laat uw hart niet in beroering raken” (Joh.14:1). De avond voordat Jezus werd gekruisigd, stonden Zijn discipelen, die van Hem hielden en alles voor Hem opgegeven hadden, op het punt om Hem verworpen en vermoord te zien worden. En toch zei Jezus hen om hun hart niet in beroering te laten raken. Tegenwoordig zouden Christenen zeggen: “Dat is onredelijk. Dat kunnen we niet. We zijn maar menselijk.” Maar het is wat Jezus tegen Zijn discipelen zei.

Het hart van de mens wordt beïnvloed door de ziel en de geest. In het begin, toen God het fysieke lichaam van Adam schiep, werd hij pas een levend wezen, toen God Zijn levensadem in hem blies (Gen. 2:7). Toen gaf God Zijn Geest aan de mens en werd de mens een levend wezen. Dat wil zeggen: Adam ontving een levengevende geest van God en toen kwam de ziel tot stand als een buffer tussen de geest en het lichaam. Waar hier ‘het hart’ naar verwijst is dus het meest intieme, binnenste van de mens, dat wat door zijn ziel en zijn geest wordt beïnvloed.

In ‘’the Message’ (Vertaling in hedendaagse taal) zegt Spreuken 4:23 het als volgt: “Wees waakzaam en alert op uw hart, want dat is waar het leven zijn oorsprong heeft.” De Living Bible zegt: “Boven alles, bewaak uw hart voor uw emoties. Zij beïnvloeden alles in uw leven.” Omdat het hart de plek is waar het leven zijn oorsprong heeft en wat alles in het leven beïnvloedt, moet je het niet in beroering laten komen. (Joh. 14:1). De wedergeboren geest heeft de gedachten van Christus (1 Kor. 2:16) en kent alle dingen (1 Joh. 2:20). De overwinning in onze Christelijke levens komt, wanneer wij met ons gehele hart geloven. Als we christen zijn, gelooft onze – wedergeboren – geest altijd, dus moeten wij onze ziel, onze gedachten en onze emoties in overeenstemming brengen met onze geest.

Ik heb hier maar weinig ruimte om over het boek Spreuken te praten. Maar mijn nieuwste (Engelstalige) onderwijs: Proverbs: Timeless Wisdom for a Life of Blessing (Spreuken: Tijdloze Wijsheid voor een Gezegend Leven), gaat dieper in op ieder vers van alle 31 hoofdstukken! Dit onderwijs omvat onderwerpen zoals karakter, zakelijke aangelegenheden, rijkdom, het opvoeden van kinderen en politiek. Het geeft je praktische antwoorden om je in het leven van alle dag te helpen. Dit Engelstalige boek bevat 800 pagina’s en is inclusief notities uit mijn ‘Living Commentary’. Het boek is deel van twee speciale, Engelstalige Spreuken pakketten, die we samengesteld hebben. Met de ‘Gift Box Package’, kun je samen met mij Spreuken induiken. Gedurende dit jaar zal ik hieruit onderwijzen in mijn Gospel Truth tv-programma’s. Als je vooruit wil studeren, dan is ‘the Complete Proverbs Package’ (het hele Spreuken Pakket), inclusief het onderwijs op CD/DVD, te bestellen bij AWM in Engeland. (www.awme.net)

Ik weet zeker, dat je erdoor gezegend zult worden!

[Fancy_Facebook_Comments]

Privacy -verklaring
ANBI & Verantwoording

Contactgegevens

Nikkelstraat 3A
1411AB Naarden
T. (0)35 533 88 75
E. info.nl@awmcharis.com

 Charis Bible College

  • IBAN: NL33 ABNA 05443 85306    (School en lesmateriaal)
  • Bic NR: ABNANL2A
  • KVK nr. 34384289
  • NL822120100.B.01

Andrew Wommack Ministries (ANBI geregistreerd)

  • IBAN: NL83 RABO 0114176485        (giften en webshop)
  • Bic NR: RABONL2U
  • KVK nr. 37137450
  • NL818760552.B.01

Verstuur jouw bericht of getuigenis

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.