Paulus’ meesterwerk over genade (2)

Ik heb vanaf begin juli vers-voor-vers-onderwijs gegeven uit het boek Romeinen via de zender GospelTruth TV in Amerika. Romeinen is een krachtig boek, en ik heb zin om ermee door te gaan en er ook deze maand les over te geven. In de nieuwsbrief van vorige maand heb ik gesproken over het waarom van Paulus’ meesterwerk over genade.

Jouw rechtvaardigheid in Jezus

Genade leren begrijpen, en alles waarin Jezus voor jou heeft voorzien,
is één van de belangrijkste factoren om van God te ontvangen.

Deze maand richt ik me speciaal op het onderwerp ‘rechtvaardigheid’ zoals dat uitgelegd wordt in de Romeinenbrief. Wanneer je gaat zien hoe het zit met de rechtvaardigheid die je van Jezus hebt ontvangen, zal dat je leven veranderen. Maar het is triest om te zeggen… de meeste gelovigen begrijpen dat gewoon niet. Veel mensen kunnen niet bevatten dat we, door het werk van Jezus Christus, Zijn gerechtigheid hebben ontvangen. Dat komt omdat ze vast houden aan religieuze leerstellingen.

Tradities maken Gods Woord krachteloos

Jezus vertelde ons in Marcus 7:13 dat de tradities van mensen het Woord van God krachteloos maken. En dit is precies wat er is gebeurd. Daarom moeten we goed begrijpen wat Romeinen 5:12-21 zegt. Dat gaat tegen elke religieuze mentaliteit in!
Romeinen 5:15 – “Maar het is met de genadegave niet zoals met de overtreding. Want als door de overtreding van de ene velen gestorven zijn, veel meer is de genade van God en de gave door de genade die er is door de ene mens Jezus Christus, overvloedig geweest over velen.” De Heer sprak tot mij over deze verzen en Hij zei: “Het is als een munt, en als je aanneemt dat die ene kant van de munt echt is, dan moet de andere kant ook echt zijn.” Wij zijn rechtvaardig door wat Jezus voor ons deed en niet door wat we voor Hem doen. Of je dit nu voelt of niet, het Woord van God zegt dit. Als je gaat erkennen dat je een zondaar werd door Adam, dan moet je ook accepteren dat je door Jezus rechtvaardig bent geworden, en niet door wat jij zelf presteert. Prijs God, dit is toch geweldig?! Toch komen veel christenen niet tot God met dit begrip van gerechtigheid. 

Wat staat jou in de weg om tot God te komen?

Er schiet me een verhaal te binnen wat een voorbeeld kan zijn van de denkfout van veel mensen. Voordat ik trouwde, had ik een hond genaamd Honey. Het was een grote hond, die ik had genomen om als waakhond te dienen voor mijn moeder, in de tijd dat ik zelf in Vietnam was. Toen ik thuiskwam uit de oorlog, ontdekte ik dat iemand de hond met een ketting had geslagen voordat ik haar kreeg. Dus, hoewel Honey echt vriendelijk tegen me was, gebeurde er telkens dit: als ze naar mij toe kwam rennen over het erf, stopte ze op een paar meter bij mij vandaan, liet zich op de grond liet vallen en kroop dan langzaam naar me toe, en kreunde alsof ik haar ging slaan. Ik had deze hond nog nooit geslagen, maar het kwam door de mishandeling door de vorige eigenaar. Dus zo benaderde ze mij ook. Op een dag raakte ik gefrustreerd over het gedrag van deze hond. Ik werd boos (terwijl het moeilijk is om kwaad te worden op zo’n lieve hond) en ik zei: “Honey, ik zou willen dat je eens één keer naar me toe zou komen als een normale hond, en niet alsof ik je wil slaan.”

Terwijl ik dit zei, sprak de Heer tot mij en zei: “Andrew, dat is precies hoe Ik me over jou voel. Ik zou willen dat je eens één keer in Mijn aanwezigheid komt zonder te klagen dat je berouw hebt en te klagen over dat je zo slecht bent, en dat jij als een arme zondaar, voor de zoveelste keer je zonden belijdt! Waarom kom je niet tot Mij met lofprijzing en prijs je Mij niet omdat Ik van je houd, en ga je spreken vanuit vergeving?”  Dat was voor mij zo’n mooie illustratie!

Sommigen van jullie hebben, zonder het te beseffen,
een groot zonden-bewustzijn ontwikkeld.

Wees je NIET bewust van zonde!

Elke keer dat je tot God nadert, bedenk je al je mislukkingen en hoe onwaardig je bent en je begint jezelf te veroordelen. En dat terwijl Hebreeën 10:2 zegt dat we ‘geen bewustzijn van zonden’ meer moeten hebben. Als je je alleen maar concentreert op je onwaardigheid, ben je nooit in staat om de liefde te ontvangen die God wil dat je hebt. Als je Jezus tot je Heer hebt gemaakt, ben je opnieuw geboren en ben je een gloednieuw persoon. God heeft nu een relatie met jou, niet op basis van wat je zelf hebt gedaan, maar op basis van wat Jezus deed. Alles wat je moet doen is het door geloof te ontvangen.

Omdat we als zondaars geboren zijn, zondigen we. Echter, die individuele zonden maken ons niet tot zondaars; het is onze zondige natuur die ons tot zondaars maakt. Zonde is een bijproduct van geboren worden met de zondige natuur die we van Adam hebben geërfd. Maar…. op dezelfde manier ben ik nu  rechtvaardig gemaakt door Jezus! Ja, ik doe dan voortaan wel goede dingen, maar deze goede daden zijn een bijproduct van wie ik als rechtvaardige al ben. Ze maken me op zich niet rechtvaardig in de ogen van God.

Romeinen 5:16 gaat verder met: “En het is met de gave niet zoals het was door de ene die zondigde. Want de veroordeling leidde ten gevolge van één overtreding wel tot verdoemenis, maar de genadegave bij vele overtredingen tot rechtvaardiging.”

Jouw heiligheid

Nogmaals, dit zegt dat we allemaal zondaars zijn geworden door wat Adam en Eva deden, maar we zijn gerechtvaardigd, niet omdat we alles goed doen, maar omdat we ons geloof in Jezus stellen. Jezus’ heiligheid maakt je heilig, niet jouw eigen heiligheid. Je heiligheid is een vrucht, niet de basis van je relatie met God.

Een logische vraag die opkomt is: “Dus vanwege genade ben ik rechtvaardig, en God geeft mij niet wat ik verdien, en kan ik dan gewoon in zonde gaan leven?” Ik wou dat ik hier de gelegenheid had om ons te verdiepen in Romeinen 6, wat antwoord geeft op deze vraag. Maar ik moedig je aan om het boek ‘Genade, de kracht van het Evangelie’ te bestellen in de webshop en ontdek wat Jezus heeft gedaan!

Wij houden van je,

Andrew en Jamie

 

Privacy -verklaring
ANBI & Verantwoording

Contactgegevens

Nikkelstraat 3A
1411AB Naarden
T. (0)35 533 88 75
E. info.nl@awmcharis.com

 Charis Bible College

  • IBAN: NL33 ABNA 05443 85306    (School en lesmateriaal)
  • Bic NR: ABNANL2A
  • KVK nr. 34384289
  • NL822120100.B.01

Andrew Wommack Ministries (ANBI geregistreerd)

  • IBAN: NL83 RABO 0114176485        (giften en webshop)
  • Bic NR: RABONL2U
  • KVK nr. 37137450
  • NL818760552.B.01

Verstuur jouw bericht of getuigenis

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.