Ontzagwekkend en wonderbaarlijk gemaakt

Nu we vlakbij de datum komen dat het 48 jaar geleden is dat in 1973 de abortuswet ‘Roe vs. Wade’ in de Verenigde Staten ingevoerd werd, waardoor abortus in de VS gelegaliseerd werd, moest ik denken aan iets dat een paar jaar geleden in Colorado is gebeurd.

Het Huis van Afgevaardigden van Colorado vierde de negentigste verjaardag van de organisatie Planned Parenthood (‘Gepland Ouderschap’). Ze hadden een jonge vrouw, die spastisch was, uitgenodigd om ons volkslied te komen zingen. En terwijl ze zong, werd de stemming erg emotioneel. Veel mensen in de zaal zongen met haar mee. Daarna kwam één van de leden van het Huis van Afgevaardigden naar voren en ging het levensverhaal van de jonge vrouw vertellen. Ineens veranderde de hele atmosfeer. De jonge vrouw, genaamd Gianna Jessen, was de overlevende van een abortus door middel van een zoutoplossing, waardoor ze een hersenbeschadiging had opgelopen en spastisch was. Dus op dit moment, terwijl ze ‘Gepland Ouderschap’ voor het voetlicht haalden, kreeg de kwestie van abortus en wat dat met mensen doet, een persoonlijk gezicht!

In die vergadering werd de vertegenwoordiger die dit verhaal van Gianna deelde, beschuldigd van het spelen van een politiek spelletje. Maar hij reageerde door te zeggen: ‘Het gaat niet om politiek. Het gaat over mensen.’ En dat is juist één van de belangrijkste punten die ik wil bespreken als het om abortus gaat. Het gaat om mensen, niet om politiek.

Een baby is een persoon. Een baby is niet alleen een onderdeel van het lichaam van een vrouw, maar heeft zijn eigen DNA, hartslag, bloedgroep, etc. Een baby is een mens met een eigen identiteit. In de Bijbel staan mooie dingen over een baby in de baarmoeder, namelijk in Psalm 139: 13-16:

‘Want Ú hebt mijn nieren geschapen, mij in de schoot van mijn moeder geweven. Ik loof U omdat ik ontzagwekkend wonderlijk gemaakt ben; wonderlijk zijn Uw werken, mijn ziel weet dat zeer goed. Mijn beenderen waren voor U niet verborgen, toen ik in het verborgene gemaakt ben en geborduurd werd in de laagste plaatsen van de aarde. Uw ogen hebben mijn ongevormd begin gezien, en zij alle werden in Uw boek beschreven, de dagen dat zij gevormd werden, toen er nog niet één van hen bestond.’

Uit deze verzen leren we dat God alles al van ons wist toen we nog in de baarmoeder waren. Elk detail over ons – onze haarkleur, onze oogkleur, onze persoonlijkheid, onze eigenschappen, onze talenten – was vastgesteld vanaf het moment van de conceptie. Natuurlijk moeten je talenten worden ontwikkeld door opleiding en training, maar je kunt niet iets inbrengen wat God er niet in gelegd heeft.

Toen het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten in 1973 besloot abortus toe te staan, was de rechtvaardiging daarvoor dat de baby slechts een deel van het lichaam van de moeder zou zijn. Dit is een gebrekkige redenering, maar het punt is dat mensen destijds nog niet zo veel over de ontwikkeling van een baby begrepen als dat we nu doen. Toen hadden we nog niet de kennis en de echo-technologie die we vandaag hebben, die bewijzen wat het Woord van God al duidelijk gemaakt heeft. Via de wetenschap ontdekken we dat de ontwikkeling van een baby in de baarmoeder zó wonderbaarlijk is. Op dag 23 beginnen de hartslag en bloedsomloop van een baby al te werken.

Leviticus 17:11 zegt: ‘Want het leven van het vlees is in het bloed.’ In de vijfde week van de zwangerschap krijgt de baby in de baarmoeder een ruggengraat, een wervelkolom en het zenuwstelsel. De lever, nieren en darmen worden gevormd. In week 6 kunnen er al hersengolven gedetecteerd worden. In week 7 worden de oogleden, tenen en neus van de baby gevormd, en de baby zwemt. Al in week 8 zit elk orgaan op zijn plek en gaan harde botten het kraakbeen vervangen en worden vingerafdrukken gevormd. Bedenk dat vingerafdrukken belangrijk zijn om ons als individu te kunnen identificeren. Het is gewoon ongelooflijk hoe een baby zich in de baarmoeder in slechts een paar weken ontwikkelt. Of je nu uitgaat van het wetenschappelijk bewijs of van wat de Bijbel zegt over het feit dat een baby in de baarmoeder een zelfstandig persoon is, in beide gevallen heeft niemand het recht om dat leven te nemen.

Sommigen van jullie zijn het misschien eens met wat ik zeg, maar toch kun je je afvragen: ‘Wat heeft dit met mij te maken? Ik heb geen abortus ondergaan….’ Wat het met jou te maken heeft is datieder van ons op zou moeten komen voor het leven van baby’s, juist omdat ze niet voor zichzelf kunnen opkomen. Het is aan ons om liefdevol de waarheid te spreken over abortus.

Het is aan jullie om overheidsfunctionarissen te steunen die tegen abortus zijn. En het is aan jullie om centra voor zwangerschapszorg te steunen, waar mensen hulp kunnen zoeken en hoop kunnen krijgen, om hen te laten horen dat er een zegen op rust als je kiest voor het leven.

In mijn TV-programma Gospel Truth, op de Amerikaanse zender, had ik op 18–22 januari jl., een interview met Janet Porter. Janet heeft geholpen bij de introductie van The Heartbeat Bill (‘De Hartslag Petitie’) in 29 staten, die in tien staten al is aangenomen!  Deze petities bestrijden de abortuswetgeving en ze worden doorgezet naar het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten. Wij gaan het meemaken dat de wet ‘Roe vs. Wade’ tijdens ons leven afgeschaft zal worden en Janet heeft er een groot aandeel in om dat mogelijk te maken. Deze vrouw is zo moedig als een leeuwin. Ik voelde me klein toen ik haar vasthoudendheid en durf ervaarde. Het is zeer zeker de moeite waar om uitzending terug te kijken. Janet zal ook jullie enthousiast maken om mee te werken aan het stoppen van deze holocaust van ongeborenen.

De Heer heeft onze bediening al in staat gesteld om vier zwangerschapscentra in onze omgeving te helpen starten en te ondersteunen. Deze centra hebben in de afgelopen vijfendertig jaar het leven gered van onnoemelijk veel baby’s. Wij hebben de toezegging om een artikel in de krant te plaatsen waar in vermeld wordt dat in één regio het abortuscijfer met 50% omlaag is gegaan en in heel Colorado met een derde. Prijs de Heer! Door jullie maandelijkse steun aan AWM is dit mogelijk geworden.

Wij houden van jou,

Andrew en Jamie

Winkelmand

Aanstaande evenementen

 1. Charis open dagen

  mei 29 @ 10:00 - mei 31 @ 22:00

Contactgegevens

Nikkelstraat 3A
1411AB Naarden
T. (0)35 533 88 75
E. info.nl@awmcharis.com

 Charis Bible College

 • IBAN: NL33 ABNA 05443 85306    (School en lesmateriaal)
 • Bic NR: ABNANL2A
 • KVK nr. 34384289
 • NL822120100.B.01

Andrew Wommack Ministries (ANBI geregistreerd)

 • IBAN: NL83 RABO 0114176485        (giften en webshop)
 • Bic NR: RABONL2U
 • KVK nr. 37137450
 • NL818760552.B.01

Verstuur jouw bericht of getuigenis

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.