Lessen van David

Waarschijnlijk heb je het verhaal wel gehoord van David, die Goliath versloeg. Maar heb je de lessen vanuit dat verhaal toegepast op je eigen reus? Eén van de redenen, dat David tegen deze reus op kon was, dat hij zich realiseerde dat hij een verbond had met God:

Toen zei David tegen de mannen die bij hem stonden: Wat zal men de man doen die deze Filistijn verslaat en de smaad van Israël afwendt? Want wie is deze onbesneden Filistijn wel, dat hij de gelederen van de levende God durft te honen? 1 Samuel 17:26

Wist je dat iedere Israëlische soldaat die deze honende woorden hoorde, hetzelfde had kunnen zeggen als David? Jij ook. Jij hebt verbondsrechten tot gezondheid, voorspoed, vreugde, vrede – alles wat tot het leven en de godsvrucht behoort (2 Pet. 1:3). Je hoeft alleen maar naar je omstandigheden te kijken door de ogen van het besef dat je een verbond met God hebt.

Deze Israëlische soldaten keken naar Goliath en niet naar de beloften van God. De Heer had hen beloofd, dat er niemand tegen hen stand zou kunnen houden (Dt. 11:25). Goliath was een mens. Hij was een grote man, maar toch… een mens. Maar toen David van zijn geloof in God getuigde, werd hij door zijn broers en anderen bekritiseerd (1 Sam. 17:28-30).

David had zichzelf kunnen verdedigen, maar zelfs als hij dit argument met hen gewonnen zou hebben, zou hij het gevecht met de reus verloren kunnen hebben. David hield zijn blik op de Heer gericht en herhaalde toen hij zijn uitspraak van geloof nogmaals! Iemand hoorde wat hij zei en vertelde het aan Saul, de koning van Israel.

Maar zelfs de koning probeerde David van gedachten te veranderen. Hij wees David op zijn onervarenheid en kleine gestalte ten opzichte van Goliath. Wat zou jij doen, als degenen waar jij tegenop ziet, niet in jou geloven? Het is belangrijk om daarover na te denken.
Op het eind van zijn antwoord aan Saul zei David:

Verder zei David: De HEERE, Die mij uit de klauwen van de leeuw gered heeft en uit de klauwen van de beer, Die zal mij redden uit de hand van deze Filistijn. Toen zei Saul tegen David: Ga heen, de HEERE zij met je!
1 Samuel 17:37a

Nadat David zijn overwinningen en ervaringen had opgenoemd, besloot de koning dat hij Israël mocht vertegenwoordigen en tegen Goliath mocht vechten, wat op zich een wonder was! Het was een heel risico om het lot van het gehele koninkrijk in de handen van deze jongen te leggen en dan nog wel een jongen die hij niet kende. Maar ik denk dat Saul de zalving op het leven van David herkende. Wij zouden er zelf ook goed aan doen om de zalving van God niet te onderschatten.

Maar voordat Saul David liet gaan, probeerde hij zijn eigen harnas bij hem aan te doen (1Sam.17:38-39). Dit is typisch ook iets van mensen van tegenwoordig. Zij zullen je zeggen dat jouw geloof in God alleen niet genoeg is om te kunnen overwinnen; zij willen je hun adviezen opleggen over hoe je moet doen wat God zegt en wat je moet doen om jezelf eerst sterk te maken.

Waarom zou David op de wapenuitrusting van Saul vertrouwen? Het had voor Saul zelf ook niets uitgehaald. Hij was net zo bang voor Goliath als de rest. Het zegt wel iets over de jongeman, dat hij niet zomaar klakkeloos deed wat de koning wilde. De meeste mensen zouden het verkeerde advies van de koning opgevolgd hebben.

Toen David voor Goliath verscheen, begon de reus hem te bespotten (1 Sam. 17:42-44). Zie je, zelfs als je jezelf helemaal uitgerust hebt met de beloften van God, zullen de reuzen je nog steeds blijven intimideren. Je moet dapper zijn en sterk staan om je vijanden recht in de ogen te kunnen kijken. Hoor wat David zei:

Maar David zei tegen de Filistijn: U komt naar mij toe met een zwaard, met een speer en met een werpspies, maar ik kom naar u toe in de Naam van de HEERE van de legermachten, de God van de gelederen van Israël, Die u gehoond hebt.
Op deze dag zal de HEERE u in mijn hand overleveren. Ik zal u verslaan en uw hoofd van u wegnemen. Ik zal deze dag de dode lichamen van het leger van de Filistijnen aan de vogels in de lucht geven en aan de dieren van de aarde, en heel de aarde zal weten dat Israël een God heeft. En deze hele gemeente zal weten dat de HEERE niet door zwaard of door speer verlost, want de strijd is van de HEERE. Hij zal u in onze hand geven. 1 Samuel 17:45-47

Het was tamelijk makkelijk voor David om dit te zeggen voordat het gevecht begon.

Ik ken veel Christenen, die hun woordje kunnen doen en meeschreeuwen als alles goed gaat. Maar als het hen te heet onder de voeten wordt, verliezen ze de moed en willen stoppen.

Dat bewijst dat hun geloof niet echt in God was, maar in hun omstandigheden. Ik zeg dat niet om te oordelen, maar we moeten vasthouden aan onze verklaring van het geloof (Heb. 10:23) en onze handelingen daarop aanpassen. David schepte op over de Heer, maar het waren niet alleen woorden. Laten we eens kijken wat Goliath deed toen hij hem benaderde:

toen de Filistijn opstond en naar voren kwam, David tegemoet, dat David snel naar de gevechtslinie liep, de Filistijn tegemoet.
1 Samuel 17:48b

David was niet bang! Hij snelde op de reus toe. Als je echt in de beloften van de Heer gelooft, ren je niet voor een gevecht weg – je snelt ernaar toe.
Je weet hoe het afgelopen is met David. Hij versloeg de reus en won die dag. De overwinning van David over Goliath werkte voor hem als een katapult naar zijn bestemming. Hetzelfde geldt voor de reuzen in onze levens: zij kunnen onze grootste overwinning worden, als we op de beloften van God staan en ze verslaan.

Ik raad je aan om mijn onderwijs over David aan te schaffen. Het behandelt zijn overwinningen, nederlagen en zijn nalatenschap. Hij is iemand van wie we allemaal kunnen leren. Deze maand kun je een gratis boekje ontvangen: Lessons from David (Lessen van David) in het Engels of Spaans, als je gaat naar www.awmi.net/lessons (één per huishouding). Het hele Engelstalig pakket Lessons from David — het boek, studiegids, de CD’s en de DVD serie, kun je bestellen via www.awmi.net

Je bent gezegend,

Andrew & Jamie

Privacy -verklaring
ANBI & Verantwoording

Contactgegevens

Nikkelstraat 3A
1411AB Naarden
T. (0)35 533 88 75
E. info.nl@awmcharis.com

 Charis Bible College

  • IBAN: NL33 ABNA 05443 85306    (School en lesmateriaal)
  • Bic NR: ABNANL2A
  • KVK nr. 34384289
  • NL822120100.B.01

Andrew Wommack Ministries (ANBI geregistreerd)

  • IBAN: NL83 RABO 0114176485        (giften en webshop)
  • Bic NR: RABONL2U
  • KVK nr. 37137450
  • NL818760552.B.01

Verstuur jouw bericht of getuigenis

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.