+31(0)35 533 88 75 info.nl@awmcharis.com

Leiderschap is een keuze

28 mei 2021 | Algemeen, Andrew Wommack Ministries

Leiderschap is een keuze

Ik herinner me nog het moment dat mijn leven veranderde. Het was vijfenveertig jaar geleden. Ik stond op een openluchtpodium en leidde een eredienst ter ere van Amerika’s 200-jarig bestaan, op 4 juli 1976. Terwijl ik sprak tot een menigte van ongeveer drieduizend mensen, voelde ik een overweldigende roep van God om niet alleen zelf mensen te leiden, maar ook leiders op te leiden.

Toen mijn vrouw Margaret en ik na de dienst naar huis reden, vertelde ik haar over dat moment op het podium. Ik vertelde haar dat de roeping om leiders op te leiden groter was dan ik besefte en verder ging dan alleen een pastorale bediening. Het was een roeping waarvan ik wist dat die mijn leven – ons leven – voor altijd zou veranderen. “Wat ga je ermee doen?” vroeg zij. “Niets,” zei ik. “Ik ga afwachten hoe dit afloopt.” Binnen een week kreeg ik telefoontjes van voorgangers uit het hele land, die me allemaal hetzelfde vroegen: kun je me trainen in leiderschap?

Wat ik over leiderschap wist, kwam voornamelijk uit mijn persoonlijke ervaring, dus ik wist dat ik boeken zou moeten naslaan en serieus zou moeten nadenken over het concept van leiderschap, wat het betekende en hoe dit het beste kon worden toegepast. Ik begon na te denken over leiderschapsprincipes en –praktijken, die aan anderen konden worden geleerd, en ik creëerde leiderschapssystemen die anderen gemakkelijk konden overnemen of aanpassen aan hun omstandigheden. Ik stapte een nieuwe periode in en ontdekte daarbij niet alleen een passie voor het onderwerp leiderschap, maar ook het doel van mijn leven: waarde toevoegen aan leiders die dit zouden delen met anderen. Nu ben ik halverwege de zeventig, geef nog steeds les over leiderschap, leer nog steeds nieuwe principes, nieuwe praktijken en nieuwe mogelijkheden om door goed leiderschap alles te verbeteren.

“Leiders niet worden geboren, maar gemaakt… 
Het is een keuze om te leiden”

 

Ik ben er meer dan ooit van overtuigd dat leiders niet worden geboren, maar gemaakt; het is een keuze om te leiden, en het is een keuze die veel mensen maken zonder er echt over na te denken. Ze horen het woord leider en besluiten dat dat niet op hen van toepassing is. Niets is minder waar, want de eenvoudigste definitie van leiderschap is invloed – niets meer, niets minder. Dat betekent dat iedereen die dat wil, kan leiden. Maar dat maakt niet iedereen een goede leider. Nee, goed leiderschap is geworteld in goede waarden, in positieve overtuigingen over wat een persoon – en de wereld – beter maakt. Waarden als vergeving, integriteit, vrijgevigheid, passie, verantwoordelijkheid, zelfbeheersing en hard werken. Wanneer mensen deze goede waarden in hun dagelijks leven leren en naleven, krijgen ze invloed op de mensen om hen heen, invloed die kan worden gebruikt om mensen naar een zaak te leiden die echt belangrijk is.

Dat soort invloed is sterker dan een titel of een positie. Iemand noemt zichzelf misschien een leider, of ze hebben misschien een leidinggevende functie op het werk, maar dat maakt hen nog geen leider; het geeft ze alleen een titel. Je bent pas een leider als iemand jouw voorbeeld volgt, en mensen volgen van nature mensen die een positieve invloed op hen hebben. Je kunt leiding geven op het werk of in je gemeenschap door simpelweg goede waarden na te leven en anderen uit te nodigen om samen met jou iets waardevols te doen. Je invloed wordt sterk vergroot als je concrete hulp verleent; dus als je samenwerkt met degenen aan wie je leiding geeft, versterkt en vergroot dat je leiderschap.

Deze les heeft de grootste invloed gehad op wat ik van leiderschap geleerd heb. Ik wil je zeggen dat, van alles wat ik in de loop van de jaren geleerd heb over leiderschap, ik grif toegeef dat alles wat ik weet over dit onderwerp in de Bijbel is terug te vinden. Elk principe en alles wat ik uit de praktijk onderwijs, kan worden teruggevoerd op een deel van Gods Woord. En het is dus ook zo dat mijn leiderschapsmodel in de Bijbel wordt gevonden, door het leven van een persoon die echt meer invloed op mij gehad heeft dan enig ander mens. Die persoon – die grote leider – is Jezus.

 

Niemand geeft beter leiding dan Jezus!

 

Na verschillende keren de Bijbel te hebben gelezen en enkele van de grootste leiders in de geschiedenis van de mensheid te hebben bestudeerd, kan ik met alle zekerheid zeggen dat niemand ooit beter leiding heeft gegeven dan Jezus. Hij had als koning kunnen komen, maar Hij koos ervoor om als dienaar te komen. Hij had kunnen domineren door macht, maar Hij leidde door liefde. Hij had een leger kunnen verzamelen, maar Hij leidde slechts een klein groepje mensen op. En in de ultieme daad van liefde en leiderschap gaf Hij zichzelf als offer voor onze zonden. Tweeduizend jaar na Zijn dood leeft de erfenis van het leiderschap van Jezus voort in het leven van christenen die Hem Redder en Heer noemen. De kerk die Hij oprichtte met slechts twaalf discipelen omvat nu wereldwijd meer dan een miljard discipelen. Zijn onderwijs vormt nog steeds ons denken tot op de dag van vandaag en Zijn voorbeeld is zo algemeen bekend dat zelfs mensen die niet geloven dat Hij de Zoon van God is, Hem nog steeds beschouwen als een voorbeeld van deugd en karakter.

Toen ik vijfenveertig jaar geleden op dat podium stond, had ik nooit gedacht dat dat ene simpele woord ‘leiderschap’ mijn leven op zo’n mooie manier zou veranderen. En ik had zeker nooit gedacht hoe het mijn wereld zou kunnen veranderen! Toch is dat zo gegaan: mijn wereld en de wereld om me heen zijn getransformeerd. In feite is transformatie mijn levensdoel geworden, want juist transformatie levert geweldig leiderschap op. Iedereen kan een leider trainen, maar transformatie vereist iets groters. Transformatie is beschikbaar voor iedereen die bereid is goede waarden te leren en er uit te leven, elke persoon te waarderen en met anderen samen te werken om een blijvend, positief verschil te maken. Het is het leiderschapsprincipe waarvan ik wil dat iedereen het begrijpt, omdat het vermogen om de wereld te veranderen binnen ons bereik ligt. Ik ben vastbesloten om de rest van mijn leven (en ik verwacht nog veel ouder te worden dan ik nu ben) mensen dit principe bij te brengen, omdat het de sleutel is om onze wereld beter te zien worden. Het is de roeping die ik hoorde op de bewuste datum van 4 juli, en die ik sindsdien heb gevolgd. Ik onderwijs geen leiderschap omdat ik het leuk vind; ik geef leiderschap omdat het de sleutel is tot een betere wereld voor iedereen, overal. Er is geen grotere missie die ik zou kunnen hebben. En gelukkig is het niet een missie die alleen van mij is. Het is ook van jou. Ga voor meer informatie naar ChangeYourWorld.com en lees alles over onze visie op transformatie. We hebben jou nodig om met ons mee te doen. We hebben jou nodig om leiding te geven. Het is jouw tijd en ik kijk ernaar uit om met je mee op reis te gaan.

“Een leider is iemand die de weg kent, de weg wijst en de weg gaat.”
John C. Maxwell, hoofdspreker van de Kingdom Business Summit 2021.

 

16-18 juni: Kingdom Business Summit

Succes begint vaak met een droom. Ontdek hoe je jouw zakelijke dromen kunt verwezenlijken op de Kingdom Business Summit van 16–18 juni in Woodland Park (Colorado – USA). Ook te volgen via Livestream. (Als je je registreert voor livestream – $197 –  dan is inbegrepen: een link voor een video ‘on demand’,  te bekijken tot 7 dagen na het evenement.)

Luister naar dit Engelstalige onderwijs, vanuit een bijbels perspectief en groei in begrip van jouw unieke doel in het leven. Naarmate je visie voor jouw bedrijf gefocust wordt, zul je verder trekken met strategieën waarmee je het volledige potentieel kunt benutten.

De Kingdom Business Summit-conferentie staat open voor iedereen, van eigenaren van kleine bedrijven, ondernemers, ervaren professionals, leiders in de bediening, tot iedereen die ervan droomt een bedrijf te starten. Je hoort van gerenommeerde zakelijke professionals en krijgt inzicht in leiderschap en hoe je je bedrijf naar een hoger niveau kunt tillen. Meer informatie en registreren op KingdomBusinessSummit.net

Over John C. Maxwell

John C. Maxwell is een nummer één bestsellerauteur, spreker, coach en leider in de New York Times, die meer dan 33 miljoen boeken heeft verkocht. Hij wordt de nummer één leider in het bedrijfsleven en ‘s werelds meest invloedrijke leiderschapsexpert genoemd. Zijn organisaties: The John Maxwell Company, The John Maxwell Team, EQUIP en The John Maxwell Leadership Foundation – hebben miljoenen leiders uit elk land opgeleid. John C. Maxwell zal de hoofdspreker zijn op de Kingdom Business Summit 2021, die plaatsvindt van 16 tot 18 juni in Charis Woodland Park. Bezoek KingdomBusinessSummit.net voor meer informatie of om tickets te kopen.

 

Leiderschap programma
 • alleen als aanvullend jaar na afstuderen op Charis Bible College
 • 2-jarige opleiding, 1 dag per week, op maandag van 10.15 – 17.00 uur
 • + stage van 1 dagdeel per week
 • locatie Naarden

meer informatie

Populair in onze webshop:

Privacy -verklaring
ANBI & Verantwoording

Contactgegevens

Nikkelstraat 3A
1411AB Naarden
T. (0)35 533 88 75
E. info.nl@awmcharis.com

 Charis Bible College

 • IBAN: NL33 ABNA 05443 85306    (School en lesmateriaal)
 • Bic NR: ABNANL2A
 • KVK nr. 34384289
 • NL822120100.B.01

Andrew Wommack Ministries (ANBI geregistreerd)

 • IBAN: NL83 RABO 0114176485        (giften en webshop)
 • Bic NR: RABONL2U
 • KVK nr. 37137450
 • NL818760552.B.01

Verstuur jouw bericht of getuigenis

Stap 1 van 2

Terugblik 2023 l Brazilië

De missietrip is een geweldige ervaring die ik niet had willen missen. Onze reis naar Brazilië was goud waard. Een fantastische toegevoegde waarde in onze levenswandel met de Vader die niemand meer van ons kan afpakken. Een echte aanrader voor het volgende team, je...

Terugblik 2023 l Roemenië

The God who sees Ik schrijf dit op ongeveer 10 kilometer hoogte tijdens de terugreis van de missiereis Roemenië met mijn gedachten bij al die mensen die we hebben ontmoet. Wat heerlijk om die blije gezichten te zien na genezing, na bemoediging, maar ook na gewoon er...

Terugblik 2023 l Zuid-Afrika

De Missietrip naar Zuid-Afrika was geweldig. Zuid-Afrika is fantastisch, maar het zijn vooral de mensen die de reis van waarde maakten. Wat een onvoorstelbaar lieve mensen wonen er in Zuid- Afrika. De Missietrip was een aaneenschakeling ontmoetingen met impact: we...

25 april 2023 l Zuid-Afrika

Verslag van de terugreis van Ruth.

24 april 2023 l Roemenië

Maandag was de laatste dag voor de groep in Roemenie. De vrouwen hadden een programma gemaakt voor de weduwengroep. En de mannen gingen met oud Charis-medewerker Henk van Dijk mee om te helpen bij het jeugdvoetbal team. Deze bijzondere missiereis werd afgesloten met...

23 april 2023 l Zuid-Afrika

Yes, een dag vrij na het drukke schema. Na 2 weken met bedienen, reizen, evangeliseren en veel mensen ontmoeten nu een hele dag rust in het programma. Heerlijk uitgeslapen vanochtend, dat was ook een keer lekker. Daarna gestart met ontbijt, gevolgd door een prachtige...

23 april 2023 l Roemenië

Op zondag stonden twee kerkdiensten inclusief gebed op het programma. In de ochtend bezochten we een dienst waarbij de jeugd zorgde voor song and praise en de dienst zelf werd via een headset vertaald naar het Engels. Na de dienst hebben we heerlijk met elkaar pizza...

22 april 2023 l Roemenië

Zaterdagochtend hadden we een ‘prayer & breakfast leadershipbijeenkomst voor een aantal kerkleiders uit de omgeving. Na een croissantje en een kopje koffie/ thee gaf Marcel onderwijs over ‘geest, ziel en lichaam’. Daarna gingen we in 2 groepen uiteen. James gaf...

21 april 2023 l Roemenië

Benieuwd wat we vrijdag 21 april allemaal beleefd hebben? Kijk dan gauw het filmpje. Hierin vertellen we over ons bezoek aan Valchid waar we een gevarieerd programma met om en nabij 200 kinderen hebben gehouden. Alle kinderen hebben een heerlijke hotdog en banaan...

22 april 2023 l Zuid-Afrika

Vandaag begon onze dag rond 07.00 uur, zoals we gewoon zijn in onze menscave werden er eitjes gekookt en genuttigd onder het genot van een kopje Jacobs koffie! Om 07.45 onze dagopening dit keer was Jacqueline degene die het had voorbereid, mooi om elke dag samen op...