+31(0)35 533 88 75 info.nl@awmcharis.com

Het gezag van de gelovige: Wat je niet in de kerk hebt geleerd

30 mrt 2023 | Andrew Wommack schrijft, Uitgelicht AWM | 3 reacties

Hoe zou je leven veranderen als je je autoriteit in Christus zou begrijpen? In Genesis 1:28 zei God:

En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de aarde en onderwerp haar, en heers over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht en over al de dieren die over de aarde kruipen! [vetgedrukt door mij]

Onderwerpen houdt in ervoor zorgen dat iets onderworpen wordt. Dit betekent dat, of het nu een dier, plant of iets anders op aarde is, jij er heerschappij over hebt. In Psalm 82:6 zei God: Ík heb wel gezegd: U bent goden, u bent allen zonen van de Allerhoogste… waar Hij spreekt over Zijn schepping. Hij bedoelde niet goden met een hoofdletter G in de zin dat je een godheid bent. Dit gaat over het geven van absolute controle en heerschappij over de aarde aan de mensheid. Wist je dat God daarmee Zijn eigen macht over wat er op aarde gebeurt heeft beperkt?

De meeste christenen worden niet onderwezen over hun autoriteit in Christus, laat staan hoe ze die moeten gebruiken. Maar ze zien wel  dat wat ze doen in hun christelijk leven niet werkt, omdat ze ziek, arm, ellendig, ontmoedigd en angstig blijven.

Het probleem ligt echter niet bij God. Er is een demonische macht actief in deze wereld, en je bent in een geestelijke oorlog, of je het nu erkent of niet. Christenen zijn degenen met gezag, maar dat gezag moet worden uitgeoefend. Je moet je bewust worden van wat er werkelijk aan de hand is en je autoriteit gebruiken om de werken van de vijand af te breken.

Mattheüs 10:8 is een ander Bijbelvers dat zegt dat Jezus ons macht gaf over alle demonen en alle ziekten:

Genees zieken, reinig melaatsen, wek doden op, drijf demonen uit. U hebt het voor niets ontvangen, geef het voor niets.

Merk op dat Hij ons niet vertelde om te gaan bidden en Hem te vragen de zieken en al dit soort zaken te genezen. Hij gaf ons zijn autoriteit en gaf ons opdracht deze dingen te doen. God heeft ons absolute overwinning beloofd over ziekte, altijd! Niet alleen maar af en toe, voor kleine dingen, of voor enkele mensen!

Maar we zijn opgevoed met het geloof dat je in bepaalde seizoenen van het jaar gewoon ziek wordt. Of dat ouderdom met gebreken komt en je het moet accepteren als de normale gang van zaken. Mensen zeggen dingen  als: “Dit zit gewoon in de familie.” Of je het nu beseft of niet, dat zijn leugens van de duivel.

Een van de belangrijkste onderdelen van ons gezag als gelovigen is het vermogen om stand te houden tegen satan. In Efeze spreekt de apostel Paulus over de wapenrusting die christenen moeten dragen om satan te verslaan en waarom dat zo belangrijk is:

Verder, mijn broeders, word gesterkt in de Heere en in de sterkte van Zijn macht. Bekleed u met de hele wapenrusting van God, opdat u stand kunt houden tegen de listige verleidingen van de duivel.  Want wij hebben de strijd niet tegen vlees en bloed, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers van de duisternis van dit tijdperk, tegen de geestelijke machten van het kwaad in de hemelse gewesten.

Efeze 6:10-12, nadruk van mij.

Waarom moet je de hele wapenrusting van God aantrekken? Zodat je de listen van de duivel kunt weerstaan. De definitie van het woord list is ‘slim verzinsel, sluwe streek’ (Van Dale). De enige macht die satan heeft is misleiding. Hij kan je niets aandoen zonder jouw toestemming of medewerking. Maar als je eenmaal beseft dat de strijd echt is, kun je leren herkennen wat er aan de hand is en de juiste actie ondernemen om je situatie te verbeteren. Je kunt de duivel weerstaan.

In Jakobus 4:7 staat: Onderwerp u dan aan God. Bied weerstand aan de duivel en hij zal van u wegvluchten. De strijd waarin we zitten heeft zowel invloed op fysieke als op geestelijke zaken, maar we kunnen niet alles benaderen alsof er een demonische bron aan ten grondslag ligt. Als je op je hand slaat met een hamer, is het niet de duivel die hem doet opzwellen. Als iemand je niet mag, komt dat niet per definitie door een demon. Het kan komen door iets wat jij gedaan hebt. We moeten met wijsheid en onderscheidingsvermogen te werk gaan, zodat we niet in een greppel vallen zowel langs de ene of langs de andere kant van de weg.

Genesis 1:1 stelt duidelijk dat alle gezag van God komt; In het begin schiep God de hemel en de aarde. Dus alles en elk wezen – of het nu een geestelijk wezen, een engelenwezen of een fysiek wezen is – is door God geschapen. Hij is de auteur van alle dingen, maar Hij delegeerde zijn autoriteit aan ons.

Er zijn mensen die denken dat God alles soeverein regeert en bestuurt, maar dat is een verkeerde theologie. Ik besef dat deze uitspraak beledigend is voor ongeveer de helft van het lichaam van Christus. Er zijn veel kerken die leren dat God soeverein is, en dat alles wat er gebeurt door Hem wordt bestuurd of door Hem wordt toegestaan. Maar ik zeg u dat dat niet waar is.

Ik geloof in de soevereiniteit van God als je soeverein definieert zoals woordenboeken dat doen als: oppermachtig, onafhankelijke machthebber (Van Dale). Volgens deze definitie is God absoluut soeverein. Religie heeft een andere bijbetekenis aan het woord soeverein gegeven door te zeggen dat God alles beheerst. Maar dat is niet wat de Bijbel leert.
Om in genoemde strijd te winnen, moet je weten wie je bent en welke autoriteit je hebt als gelovige.

Ik heb je hier slechts een kort overzicht van dit onderwerp kunnen geven, dus ik moedig je aan om het volledige onderricht dat we aanbieden en dat veel gedetailleerder is, te lezen. Als je eenmaal beseft welke macht Jezus je heeft gegeven, garandeer ik je dat het je voor altijd zal veranderen.

Onderwijs over het gezag van de gelovige is beschikbaar als boek en via de Gospel Truth serie hierover op YouTube (Nederlandse ondertiteling): Klik hier 

Boek ‘De autoriteit van de gelovige’

Bent jij je ervan bewust hoe jouw keuzes, woorden en daden jouw vermogen beïnvloeden om de aanvallen van Satan te weerstaan? De geestelijke autoriteit van een gelovige is een veelbesproken onderwerp in de hedendaagse kerk. In dit boeiende onderwijs stelt Andrew veel voorkomende misvattingen over de soevereiniteit van God ter discussie en biedt hij een uniek perspectief op de autoriteit die alle gelovigen bezitten. Veel mensen denken dat God absoluut alles beheerst, maar is dat echt waar? Ontdek waar het echte strijdtoneel ligt en hoe je Gods kracht van zegen kunt vrijmaken in plaats van toe te geven aan satans leugens. Ontvang de kennis die je nodig hebt om het tegen de vijand op te nemen en te winnen!

Op 13 mei is er een Healing School met Pieter Strijbis. Een avond waar we onderwezen zullen worden op het gebied van genezing en waar we de kracht van God aan het werk zullen zien. Je bent van harte welkom. Klik hier om je aan te melden en voor meer informatie.

3 Reacties

 1. Nikitas

  Zeer goed uitgelegd! Levensveranderend onderwijs, waardoor ik genezen ben van depressie, mijn huwelijk hersteld is en mijn vrouw ook genezen is van depressie, onze kinderen bevrijdt zijn van drugs doordat wij onze autoriteit hebben leren kennen en die ook gebruikt hebben in onze gebeden! Wij zijn zo dankbaar, en ik dank God bijna elke dag voor Andrew en Jamie omdat zij uitgestapt zijn in geloof ondanks alle tegenstand die ze kregen. Ons leven is na 30 jaar Christen totaal getransformeerd! En daar zijn wij enorm dankbaar voor! Nu ga ik in geloof staan, eigenlijk sta ik daar al in voor een Charis Bible school in België, omdat het zo hard nodig is en God deze passie op mijn hart gelegd heeft om ook andere levens te zien veranderen en transformeren! Een school is daarbij cruciaal omdat in de meeste kerken dit onderwijs verworpen wordt en dat vinden wij jammer! God bless

 2. bet games south africa

  Wow, this piece of writing is nice, my sister is analyzing such things, so I am going to let know her.

 3. new Online slots

  Hello, of course this paragraph is genuinely pleasant and I
  have learned lot of things from it concerning blogging.
  thanks.

Terugblik 2023 l Brazilië

De missietrip is een geweldige ervaring die ik niet had willen missen. Onze reis naar Brazilië was goud waard. Een fantastische toegevoegde waarde in onze levenswandel met de Vader die niemand meer van ons kan afpakken. Een echte aanrader voor het volgende team, je...

Terugblik 2023 l Roemenië

The God who sees Ik schrijf dit op ongeveer 10 kilometer hoogte tijdens de terugreis van de missiereis Roemenië met mijn gedachten bij al die mensen die we hebben ontmoet. Wat heerlijk om die blije gezichten te zien na genezing, na bemoediging, maar ook na gewoon er...

Terugblik 2023 l Zuid-Afrika

De Missietrip naar Zuid-Afrika was geweldig. Zuid-Afrika is fantastisch, maar het zijn vooral de mensen die de reis van waarde maakten. Wat een onvoorstelbaar lieve mensen wonen er in Zuid- Afrika. De Missietrip was een aaneenschakeling ontmoetingen met impact: we...

25 april 2023 l Zuid-Afrika

Verslag van de terugreis van Ruth.

24 april 2023 l Roemenië

Maandag was de laatste dag voor de groep in Roemenie. De vrouwen hadden een programma gemaakt voor de weduwengroep. En de mannen gingen met oud Charis-medewerker Henk van Dijk mee om te helpen bij het jeugdvoetbal team. Deze bijzondere missiereis werd afgesloten met...

23 april 2023 l Zuid-Afrika

Yes, een dag vrij na het drukke schema. Na 2 weken met bedienen, reizen, evangeliseren en veel mensen ontmoeten nu een hele dag rust in het programma. Heerlijk uitgeslapen vanochtend, dat was ook een keer lekker. Daarna gestart met ontbijt, gevolgd door een prachtige...

23 april 2023 l Roemenië

Op zondag stonden twee kerkdiensten inclusief gebed op het programma. In de ochtend bezochten we een dienst waarbij de jeugd zorgde voor song and praise en de dienst zelf werd via een headset vertaald naar het Engels. Na de dienst hebben we heerlijk met elkaar pizza...

22 april 2023 l Roemenië

Zaterdagochtend hadden we een ‘prayer & breakfast leadershipbijeenkomst voor een aantal kerkleiders uit de omgeving. Na een croissantje en een kopje koffie/ thee gaf Marcel onderwijs over ‘geest, ziel en lichaam’. Daarna gingen we in 2 groepen uiteen. James gaf...

21 april 2023 l Roemenië

Benieuwd wat we vrijdag 21 april allemaal beleefd hebben? Kijk dan gauw het filmpje. Hierin vertellen we over ons bezoek aan Valchid waar we een gevarieerd programma met om en nabij 200 kinderen hebben gehouden. Alle kinderen hebben een heerlijke hotdog en banaan...

22 april 2023 l Zuid-Afrika

Vandaag begon onze dag rond 07.00 uur, zoals we gewoon zijn in onze menscave werden er eitjes gekookt en genuttigd onder het genot van een kopje Jacobs koffie! Om 07.45 onze dagopening dit keer was Jacqueline degene die het had voorbereid, mooi om elke dag samen op...