Het Aquaponics programma cultiveert innovatie

Op het terrein van Charis Bible College in Woodland Park staat een rustiek, en voor het oog leegstaand huisje. Maar toch is het geen verlaten gebouwtje. Het huist de aquaponics van de bediening en het laboratorium van duurzame levensvormen, die door Matt Rowe, een tweedejaars student, gerund wordt. In het huisje floreren bladgroenten en zilverkleurige visjes binnen een aqauaponics systeem. Aquaponics (of aquaponie) is een systeem dat hydrocultuur (planten kweken op water) en aquacultuur ( waterdieren kweken) combineert in een ecologisch evenwicht.

In aquaponics bemesten de uitwerpselen van de visjes de planten, terwijl de planten het water filteren. “Aquaponics is gebaseerd op symbiotische relaties – de vissen hebben de planten nodig en de planten hebben de vissen nodig”, zegt Matt.

De leiders van dit programma hopen dat de wetenschappelijke lessen die ze hiermee leren, gebruikt zullen kunnen worden om levens te verbeteren. “Het spannende gedeelte is om te zien hoe God levens gaat veranderen door het werk dat wij doen – en hoeveel levens er door het Woord veranderd gaan worden”, voegt Matt toe.

Het project van aquaponics en duurzame levensvormen was het idee van Mark Rowe, de vader van Matt, die directeur is van de Discipleship Evangelism Missional Outreach (DEMO), (Discipelschap Evangelisatie Zending), dat onderdeel is van Andrew Wommack Ministries. Namens AWM bracht Mark tijd door in Oeganda om kerkleiders te discipelen en tevens waterputten te graven om bronnen te openen voor schoonwater voorziening. Mark zag de nood voor duurzame voedsel middelen in dit gebied, waar de kwaliteit van de grond zo slecht is, dat het heel weinig opbrengt.

Nadat hij geleerd had dat aquaponics gebruikt kon worden om oogsten binnen te halen met een minimum aan water en zonder vruchtbare grond, zag Mark een kans. Een laboratorium voor aquaponics bij Charis zou gebruikt kunnen worden om oplossingen te vinden voor de ontdekking van duurzame voedsel technieken voor ontwikkelingslanden. Aan het eind van 2016 werd het huisje omgebouwd voor het systeem van aquaponics. Sindsdien zijn er verschillende duurzame voedsel experimenten toegevoegd, waaronder een worm kwekerij, zonne-energie en warmtebronnen van raketten.

Aangezien Andrew het evangelie gratis wil uitdragen, is één van de doelen van DEMO om informatie over duurzame voedsel technieken te verschaffen via social media. Een ander doel is om de kennis omtrent duurzame voedsel methoden te formatteren, zodat ontwikkelingslanden die kunnen gebruiken. “Onze visie is om een ‘werkset’ samen te stellen om door middel van kennis mensen te onderwijzen en te inspireren, die het ’t hardst nodig hebben”,  zegt Matt. Het derde doel is om commerciële sets te vervaardigen, die in de V.S. verkocht kunnen worden, die dan weer geld opbrengen voor overzeese zendingen. “We willen een geldstroom op gang brengen, zodat we meer kunnen doen voor en investeren in de samenleving in ontwikkelingslanden”, legt Matt uit. De verwezenlijking van al deze doeleinden vindt plaats onder de leiding van Matt.

Het motto van DEMO is: ‘Geef ze het Woord; leer ze te vissen’. Het weerspiegelt het hart van Andrew om mensen eerst te discipelen en daarna te werken aan hun materiële noden. Bijvoorbeeld, DEMO heeft de 48 lessen van de Discipelschap Evangelisatie cursus vertaald, met de intentie om hen “Het Woord te geven”. De aquaponics en duurzame voedsel projecten vertegenwoordigen de intentie ze “te leren vissen”.

Dit doorbrekende programma werd mogelijk gemaakt door de partners van Andrew Wommack Ministries. “Onze partners zijn een absolute zegen geweest voor dit project en het is door hun contributie, dat dit gebouwtje gerenoveerd is en voor dit doel aangepast werd”, zegt Matt. De impact van de vrijgevigheid van onze partners zal waarschijnlijk over de hele wereld van invloed zijn.

Om er deel aan te hebben om deze doelen te realiseren, willen we je vragen om biddend in overweging te nemen, om partner te worden van AWM International. Zonder de steun van onze partners kunnen we onmogelijk alle kansen benutten, die God ons aanreikt. Om hier meer over te weten te komen, ga naar www.awmi.net

Miljoenen mensen sterven jaarlijks door besmet water, en dat maakt het wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak. AWM partners doen daar iets aan door het steunen van inspanningen van DEMO. DEMO heeft elf waterputten geboord en negentig waterfilters verschaft aan gemeentes in het droge gebied Karamoja in Oeganda, waardoor duizenden mensen nu schoon drinkwater hebben.

Een dankbare vrouw legde uit dat, voordat er een put was, de lokale bevolking gaten moesten graven in de droge rivier om water te vinden. Als er al water was in de rivier, was het vaak besmet met de tyfus bacterie. Velen stierven ook van de beten van giftige slangen. Huilende kinderen die stervende waren, werden door bijen gestoken, die aangetrokken werden door de natte tranen.

“Maar nu”, zegt ze, “vanwege deze waterput, hoeft niemand meer in de rivier te graven. Niemand sterft er meer aan de tyfus of aan giftige slangenbeten, en de kinderen worden niet langer meer gestoken.” Prijs de Heer!

Als AWM partner, help je mee de noden van discipelen te lenigen – geestelijk zowel als lichamelijk – over de hele wereld. Dank je wel!

0 reacties

Contactgegevens

Nikkelstraat 3A
1411AB Naarden
T. (0)35 533 88 75
E. vraag.nl@awmcharis.com

 Charis Bible College

  • IBAN: NL33 ABNA 05443 85306    (School en lesmateriaal)   
  • Bic NR: ABNANL2A   
  • KVK nr. 34384289   
  • NL822120100.B.01

Andrew Wommack Ministries (ANBI geregistreerd)

  • IBAN: NL83 RABO 0114176485        (giften en webshop) 
  • Bic NR: RABONL2U 
  • KVK nr. 37137450
  • NL818760552.B.01

Verstuur een bericht

13 + 15 =