+31(0)35 533 88 75 info.nl@awmcharis.com

Heb ik niet genoeg geloof?

28 okt 2021 | Algemeen, Charis Bible College

Heb ik niet genoeg geloof?

Marijke Lamers is directeur van Charis Bible College in Nederland. De school heeft dit jaar 110 studenten en heeft veel impact. In deze blog schrijft Marijke over de kracht van Charis Bible College en het onderscheid in onderwijs.

Ik krijg nogal eens de vraag waarin Charis Bible College zich onderscheidt van andere bijbelscholen en/of -trainingen. Waarom zou iemand voor Charis kiezen, terwijl de opleiding duurder is in vergelijking met andere Nederlandse scholen of trainingen.

Allereerst even over die vergelijking…. die gaat eigenlijk niet op, omdat Charis een internationale bijbelschool is en daarom niet te vergelijken is met Nederlandse scholen. Studenten aan Charis zijn een onderdeel van het geheel van duizenden studenten die wereldwijd hetzelfde onderwijsprogramma volgen; zij volgen lessen van heel veel gerenommeerde docenten met internationale bekendheid.  Als student aan, en alumnus van Charis, heb je daardoor bepaalde privileges, ook op internationaal gebied, waardoor een vergelijking niet relevant is.

Maar ….. waarin onderscheidt Charis zich nou, als het gaat om het onderwijs inhoudelijk?

 Twee, of eigenlijk drie dingen, springen eruit:

1. Al je zonden zijn vergeven, ook je toekomstige zonden, als je bent wedergeboren. Jezus heeft de zonden van de hele wereld op Zich genomen. Door geloof in Hem ontvang je vergeving van AL je zonden.

2. Christenen kunnen niet demonisch bezet zijn. Last van demonische beïnvloeding? Vernieuw je denken!

3. We hebben als gelovigen nooit te weinig geloof omdat we allemaal DE mate van geloof ontvangen; dat is het geloof VAN de Zoon van God.

Lees verder onder de video van Andrew Wommack over geloof

De mate van geloof

Over het eerste onderwerp, vergeving van zonden, is al veel geschreven in diverse van onze onderwijsbrieven, en over onderwerp 2 heb ik laatst een blog geschreven. (KLIK HIER om dit blog te lezen.) Daarom wil ik me nu richten op ‘De mate van geloof’.

In Romeinen 12:3 spreekt Paulus over ‘de mate van geloof zoals God die aan ieder heeft toebedeeld’. Er staat niet dat we allemaal ‘een’ mate hebben ontvangen. Nee, we hebben DE mate van geloof ontvangen. En in Galaten 2:20 spreekt Paulus over het geloof VAN de Zoon van God, althans zo staat het in de grondtekst. In onze bijbel vertalingen – behalve in de Statenvertaling – is het vertaald met ‘het geloof IN de Zoon van God’, maar oorspronkelijk staat er dus: ‘voor zover ik nu in het vlees leef, leef ik door het geloof VAN de Zoon van God’.

Misschien denk je: ‘beetje muggenzifterig om over een enkel woord te vallen…’ of het nou ‘de’ of ‘een’ is…. Of ‘van’ of ‘in’…. Wat maakt dat nou uit?
Nou, Paulus maakte zich ook druk om een enkelvoudig of meervoudig woord (Galaten 3:16), omdat in de uitwerking daarvan een wereld van verschil zit.

En, zo op het oog lijkt het wellicht niet veel uit te maken… de of een …. maar in uitwerking doet het dat wel. Want, als we DE mate van geloof hebben ontvangen – wat het geloof is VAN Jezus – dan komen we dus nooit geloof tekort. Dan hoef je er dus niet over in te zitten dat je te weinig geloof hebt om te genezen, om voorziening te ontvangen, om op zieken de handen te leggen zodat ze genezen, enz.

Als je ervan uitgaat dat je meer geloof zou moeten hebben, dan verval je al gauw in ‘werken der wet’. Je moet je best doen, meer geloven, meer presteren, beter leven…. En voor je het weet probeer je het weer zelf te verdienen, en verval je in ‘eigen werken’…. En dat is wettisch….

In Matth. 17, vanaf vers 14, staat het verhaal van de ‘maanzieke jongen’. De discipelen stonden versteld dat zij de demon niet konden uitdrijven. Ze hadden dat vaker gedaan, maar dit keer lukte het hun niet. Hadden ze niet genoeg geloof? Nee, dat was het niet. Ze hadden vaker demonen uitgedreven, dus ze hadden daar zeker geloof voor, anders hadden ze zich niet afgevraagd waarom ze demon niet konden uitdrijven. En op hun vraag waarom dat niet lukte, zei Jezus: vanwege jullie ongeloof. (Hij noemt hen eerder zelfs ‘ongelovig geslacht’.)

Ongeloof en twijfel werkt het geloof (dat je al ontvangen hebt) tegen. Al had je het geloof als een mosterdzaad – heel klein dus – dan nog zou je bergen kunnen verzetten, maar ongeloof en twijfel zijn de tegenwerkende factoren.
Jezus zelf stelt ‘geloof’ tegenover ‘twijfel’ in Matheus 21:21: Als u geloof had EN NIET TWIJFELDE …. zou je bergen kunnen verplaatsen.

Als Jezus tegen Jaïrus zegt: ‘geloof ALLEEN’, dan kan je daaruit opmaken dat Hij Jaïrus opdroeg om geen ongeloof en twijfel toe te laten. Dat was niet gemakkelijk voor Jaïrus, want hij had zojuist gehoord dat zijn dochter was gestorven. Daarom zei Jezus tegen Jaïrus, zodra Hij had gehoord dat men zei dat ze was gestorven: ‘geloof ALLEEN’.

Vaak komen ongeloof en twijfel door negatieve omstandigheden.

Jaïrus’ dochtertje was érg ziek, en hij hoorde dat ze gestorven was. Om op zo’n moment ongeloof en twijfel uit te bannen is moeilijk. De discipelen hebben de maanzieke jongen waarschijnlijk heftig zien manifesteren…. Ongeloof en twijfel kwamen om de hoek kijken bij het zien van die manifestatie. Mijn eigen zus is ruim tien jaar geleden gestorven aan ALS. Ik ken de voortgang en de omstandigheden van die ziekte. Kort na haar overlijden was er een conferentie in Nederland en o.a. ik was gevraagd om voor mensen te bidden. In de gebedsrij die voor me was, stond een jonge man met ALS. Om dan ongeloof en twijfel uit te bannen…

Maar… Als je weet dat het niet aan je geloof ligt, en je bewust bent hoe de tegenwerking tot stand komt, dan ben je al half op weg… en raak je niet teleurgesteld, ontmoedigd en gefrustreerd omdat het jou maar niet lukt om ‘meer geloof’ te hebben.

Als de dokter je vertelt dat je een ernstige ziekte hebt, dan is het zaak om ALLEEN te geloven, en ongeloof en twijfel niet toe te laten.

Hoe ban je ongeloof en twijfel uit? Door Gods Woord, en Zijn beloften, je eigen te maken. Kijk naar, of lees getuigenissen van mensen die ALLEEN door geloof zagen gebeuren wat ze uitspraken, omdat ze in hun hart niet twijfelde. (Markus 11:23). Bouw JEZELF op in je allerheiligst geloof! (Judas 1:20)

Ik raad je aan om de bovenstaande uitzending van GospelTruth ook even te bekijken.

Marijke Lamers

Populair in onze webshop:

Privacy -verklaring
ANBI & Verantwoording

Contactgegevens

Nikkelstraat 3A
1411AB Naarden
T. (0)35 533 88 75
E. info.nl@awmcharis.com

 Charis Bible College

  • IBAN: NL33 ABNA 05443 85306    (School en lesmateriaal)
  • Bic NR: ABNANL2A
  • KVK nr. 34384289
  • NL822120100.B.01

Andrew Wommack Ministries (ANBI geregistreerd)

  • IBAN: NL83 RABO 0114176485        (giften en webshop)
  • Bic NR: RABONL2U
  • KVK nr. 37137450
  • NL818760552.B.01

Verstuur jouw bericht of getuigenis

Stap 1 van 2

Terugblik 2023 l Brazilië

De missietrip is een geweldige ervaring die ik niet had willen missen. Onze reis naar Brazilië was goud waard. Een fantastische toegevoegde waarde in onze levenswandel met de Vader die niemand meer van ons kan afpakken. Een echte aanrader voor het volgende team, je...

Terugblik 2023 l Roemenië

The God who sees Ik schrijf dit op ongeveer 10 kilometer hoogte tijdens de terugreis van de missiereis Roemenië met mijn gedachten bij al die mensen die we hebben ontmoet. Wat heerlijk om die blije gezichten te zien na genezing, na bemoediging, maar ook na gewoon er...

Terugblik 2023 l Zuid-Afrika

De Missietrip naar Zuid-Afrika was geweldig. Zuid-Afrika is fantastisch, maar het zijn vooral de mensen die de reis van waarde maakten. Wat een onvoorstelbaar lieve mensen wonen er in Zuid- Afrika. De Missietrip was een aaneenschakeling ontmoetingen met impact: we...

25 april 2023 l Zuid-Afrika

Verslag van de terugreis van Ruth.

24 april 2023 l Roemenië

Maandag was de laatste dag voor de groep in Roemenie. De vrouwen hadden een programma gemaakt voor de weduwengroep. En de mannen gingen met oud Charis-medewerker Henk van Dijk mee om te helpen bij het jeugdvoetbal team. Deze bijzondere missiereis werd afgesloten met...

23 april 2023 l Zuid-Afrika

Yes, een dag vrij na het drukke schema. Na 2 weken met bedienen, reizen, evangeliseren en veel mensen ontmoeten nu een hele dag rust in het programma. Heerlijk uitgeslapen vanochtend, dat was ook een keer lekker. Daarna gestart met ontbijt, gevolgd door een prachtige...

23 april 2023 l Roemenië

Op zondag stonden twee kerkdiensten inclusief gebed op het programma. In de ochtend bezochten we een dienst waarbij de jeugd zorgde voor song and praise en de dienst zelf werd via een headset vertaald naar het Engels. Na de dienst hebben we heerlijk met elkaar pizza...

22 april 2023 l Roemenië

Zaterdagochtend hadden we een ‘prayer & breakfast leadershipbijeenkomst voor een aantal kerkleiders uit de omgeving. Na een croissantje en een kopje koffie/ thee gaf Marcel onderwijs over ‘geest, ziel en lichaam’. Daarna gingen we in 2 groepen uiteen. James gaf...

21 april 2023 l Roemenië

Benieuwd wat we vrijdag 21 april allemaal beleefd hebben? Kijk dan gauw het filmpje. Hierin vertellen we over ons bezoek aan Valchid waar we een gevarieerd programma met om en nabij 200 kinderen hebben gehouden. Alle kinderen hebben een heerlijke hotdog en banaan...

22 april 2023 l Zuid-Afrika

Vandaag begon onze dag rond 07.00 uur, zoals we gewoon zijn in onze menscave werden er eitjes gekookt en genuttigd onder het genot van een kopje Jacobs koffie! Om 07.45 onze dagopening dit keer was Jacqueline degene die het had voorbereid, mooi om elke dag samen op...