+31(0)35 533 88 75 info.nl@awmcharis.com

Heb jij een Bijbels wereldbeeld?

Wist je dat twee mensen tegelijkertijd ergens naar kunnen kijken dat ze het helemaal anders zien? Er zijn mensen die hetzelfde verhaal kunnen horen of dezelfde gebeurtenis meemaken en tot heel verschillende conclusies kunnen komen. Er gebeuren veel negatieve dingen in de wereld vandaag, en hoe je erop reageert wordt bepaald door je visie op het leven, je wereldbeeld.

Je vraagt je misschien af wat een wereldbeeld is. Een wereldbeeld is het geheel van principes dat beïnvloedt hoe je dingen ziet. Het is een manier van denken die bepaalt hoe je aankijkt tegen alles dat je waarneemt.

Een wereldbeeld is het geheel van principes dat beïnvloedt hoe je dingen ziet.

Of je het beseft of niet, je hebt een wereldbeeld. Je hebt een manier om dingen te bekijken. Het is een paradigma. Op basis van wat je is geleerd, heb je jouw wereldbeeld ontwikkeld.

Het klassieke voorbeeld van tegengestelde wereldbeelden zijn optimisten tegenover pessimisten. Optimisten zien de wereld doorgaans in een positief licht, terwijl pessimisten alle dingen in een negatief daglicht zien. Neem een drinkglas en vul het tot de helft met water, dan ziet een optimist het als halfvol terwijl de pessimist het als half leeg ziet.

Ieder van ons ziet dingen op basis van wat wij geloven en, jammer genoeg, is er slechts een klein percentage mensen, ook van de Christenen, die de wereld zien vanuit het Woord van God en die dus een Bijbelse wereldbeschouwing hebben.

De reden dat de samenleving een bepaalde richting opgaat is dat mensen niet meer uitgaan van een bijbels wereldbeeld. Een bijbels wereldbeeld geeft je een ander perspectief. Kijk naar het voorbeeld van de dood, dat is iets wat iedereen gemeen heeft. Veel mensen reageren alleen vanuit angst en vrees op de dood. Toen God Adam en Eva schiep, was de dood geen deel van Zijn oorspronkelijke plan voor de mensheid. Dood kwam de wereld binnen als gevolg van de zonde. ‘Want het loon van de zonde is de dood, maar de genadegave van God is eeuwig leven, door Jezus Christus, onze Heere.’ Romeinen 6:23

God heeft nooit gewild dat wij de dood zouden gaan meemaken.

Maar als je de gave van verlossing accepteert die Jezus aanbiedt (Johannes 3: 16–17), is de dood eigenlijk een glorieus ding. De hemelse heerlijkheid is zo geweldig dat het niet meer uitmaakt hoeveel je hier lijdt op aarde. Als je in geloof ontvangt wat Jezus voor je deed, maakt het niet uit wat je hebt meegemaakt of hoe diep je zorgen en verdriet zijn. Wanneer je bij de Heer zult zijn, komen de dingen die op aarde zijn gebeurd niet eens meer in je op (Jes. 65:17).

‘Want ik ben ervan overtuigd dat het lijden van de tegenwoordige tijd niet opweegt tegen de heerlijkheid die aan ons geopenbaard zal worden.’ – Romeinen 8:18. Je kunt naar de kerk gaan en zingen: ‘Wat een dag, wat een dag als ik Hem begroeten mag en voorgoed naar Hem zal gaan, oog in oog met Hem zal staan.’ Maar als de dokter daarna zegt dat je gaat sterven, en je hebt niet het juiste perspectief, zou je in elkaar kunnen vallen als een kaartenhuis.

Maar als je een wereldbeeld hebt op basis van het Woord van God kun je zeggen: ‘Als ik mijn genezing ontvang, geweldig, maar als ik heenga om bij de Heer te zijn, dat zou fantastisch zijn!’ Als je door het Woord van God een bijbels wereldbeeld ontwikkelt, dan verandert radicaal de manier waarop je naar dingen kijkt en hoe je reageert. 

Door televisie en internet worden we 24/7 gebombardeerd met informatie. De nieuwsmedia werken de klok rond. Zij rapporteren niet alleen wat er gebeurt, maar ze geven ook commentaar en allerlei negatieve prognoses. Het is niet het nieuws van de dag, maar dagelijkse profetie!

Mensen met een seculier wereldbeeld van wie hun enige hoop is op de wetenschap, of op artsen, of de regering, slikken klakkeloos wat er op het nieuws komt en reageren op een negatieve manier. Men gaat rekening houden met opkomende rampen en daardoor gaan de verzekeringstarieven omhoog en de economie lijdt eronder.  

Dit alles brengt nog meer angst in het hart van de mensen. Als je geen bijbels wereldbeeld hebt, als je niet weet wat God zegt, ga je geloven in al die negatieve dingen die gezegd worden. Jezus zei dat in de laatste dagen het hart van mensen zal bezwijken van angst, als ze alleen de dingen zoeken die van de wereld zijn. (Lukas 21:26). En toch, in dezelfde context, vertelde Hij ons precies wat er gaat gebeuren. Er zouden oorlogen en geruchten van oorlogen zijn (Matt. 24: 6). Er zullen hongersnoden en pestziekten zijn. Dat klinkt net als het nieuws van vandaag! Maar te midden van dit alles zei Jezus: maak je geen zorgen maar verheug je. “Kijk dan omhoog en hef uw hoofd op, omdat uw verlossing nabij is.” (Lucas 21:28).

Als je nu een bijbels wereldbeeld hebt, kun je in plaats van verschrikt en bang te zijn, alle tekenen van de tijd voorbij zien komen (Handelingen 1: 10–11; 1 Johannes 2:28; Openbaring 22:12 en 20) en denken: Prijs de Heer, Hij komt! De tweede komst van de Heer is nabij! Dat is een heel andere reactie. Dat is wat Jezus heeft bevolen. Jezus vertelde de discipelen de avond voor Zijn kruisiging: “Laat uw hart niet in beroering raken; u gelooft in God, geloof ook in Mij.” (Johannes 14:1). Het komt eigenlijk gewoon aan op jouw manier om alles waar te nemen. Kijk je naar de wereld door het Woord van God, en reageer je vanuit deze visie op alles wat er gebeurt? Of interpreteer je het nieuws op basis van je eigen begrip of volgens een seculier wereldbeeld? De meeste mensen laten de Bijbel niet in de weg staan bij wat ze willen geloven. Kolossenzen 2:8 zegt: ‘Pas op dat niemand u als buit meesleept door de filosofie en inhoudsloze verleiding, volgens de overlevering van de mensen, volgens de grondbeginselen van de wereld, maar niet volgens Christus.’

Of je het nu beseft of niet, er is een strijd gaande om je denken, en je moet op je hoede zijn. Je moet oppassen dat Satan je focus niet van Gods Woord afhaalt. Wat ik hier heb geschreven, is alleen nog maar de inleiding tot het Bijbelse wereldbeeld bij mijn nieuwe lessenserie ‘Fundamentele waarheden’. Ik geloof echt dat dit één van de meest belangrijke dingen is die ik ooit heb onderwezen.

Je moet oppassen dat Satan je focus niet van Gods Woord afhaalt.

Er is nog veel meer te leren over het ontwikkelen van een bijbels wereldbeeld, dus doe je voordeel met dit curriculum. Je kunt het bij ons bestellen. De Heer sprak tot mij enkele jaren geleden over de noodzaak om les te geven over een bijbels wereldbeeld, en ik ben blij dat we jullie deze lessen kunnen aanbieden.

De waarheden die je uit deze lessen haalt veranderen je visie op de wereld, en je wordt toegerust om op een goede manier te reageren op de uitdagingen van deze tijd, volgens het Woord van God.

We houden van je en bidden voor je.”

Andrew & Jamie

Populair in onze webshop:

Contactgegevens

Nikkelstraat 3A
1411AB Naarden
T. (0)35 533 88 75
E. info.nl@awmcharis.com

 Charis Bible College

  • IBAN: NL33 ABNA 05443 85306    (School en lesmateriaal)
  • Bic NR: ABNANL2A
  • KVK nr. 34384289
  • NL822120100.B.01

Andrew Wommack Ministries (ANBI geregistreerd)

  • IBAN: NL83 RABO 0114176485        (giften en webshop)
  • Bic NR: RABONL2U
  • KVK nr. 37137450
  • NL818760552.B.01

Verstuur jouw bericht of getuigenis

[wpforms id=”11351″ title=”false” description=”false”]

[paytium name="Formulier naam" description="Gift via website Andrew Wommack NL" button_label="Gift overmaken"] [paytium_field type="open" label="Maak jouw gift over via iDeal" amount="25" tax="0" /] [/paytium]