Een uitzonderlijke geest…

…is de sleutel tot promotie.

God heeft je geschapen voor grootheid. Waar je ook in het leven staat, God wil dat je succes hebt. En toch zien veel mensen voorspoed als iets ongrijpbaars. Sommige mensen denken, dat alleen degenen met een opleiding en charisma promotie maken, terwijl anderen weer denken dat werkgevers mensen promoten gebaseerd op vriendschap of speciale connecties. Maar de Bijbel zegt iets heel anders:

Want niet uit het oosten of uit het westen of uit de woestijn komt het verhogen, maar God is Rechter: Hij vernedert de één en verhoogt de ander.  Psalm 75:7-8

Promotie komt van God! Als je denkt dat je in een doodlopende baan zit en niet verder kan komen, denk je misschien dat het de fout van God is. Ik vind het niet leuk om je ballon leeg te prikken, maar zo werkt Hij niet. Het is niet zo dat Hij, op een ‘soevereine manier’, sommige mensen leiders en anderen volgers maakt. God is Degene, Die verhoogt, maar er komt meer bij kijken. Het gaat om wat er binnenin je zit. Het gaat om je hartsgesteldheid. Promotie ligt gedeeltelijk bij jou.

Het Woord geeft ons een groot voorbeeld van goddelijke promotie. Het boek Daniël laat ons zien hoe Daniël en zijn drie vrienden werden bevorderd in een kwaadaardige, goddeloze maatschappij. Hoewel ze als slaven in Babylon aangekomen waren, namen ze in gunst en invloed toe onder vier verschillende koningen in twee verschillende wereldrijken en werden betrouwbare adviseurs en bestuurders in beide rijken. Hoe was dit nou mogelijk? Hoe konden vier mannen zoveel voorrechten ervaren onder zulke nadelige omstandigheden? Daniël 6:4 geeft ons het antwoord:

Toen overtrof deze Daniël de rijksbestuurders en stadhouders, omdat er een uitzonderlijke geest in hem was.

Daniël, een gevangene uit Israël, overtrof bestuurders en prinsen! Hij en zijn drie vrienden werden boven anderen verkozen, omdat zij een uitzonderlijke geest hadden. Dat is geweldig! De bovennatuurlijke gunst, die zij hadden, kwam niet door omstandigheden van buitenaf, maar het kwam van binnen uit. Het was iets ontastbaars, meer een houding.

Jammer genoeg geloven veel Christenen niet, dat God dingen kan doen.. Maar geloofshelden als Daniël, Jozef, Mozes en David benaderden het anders. Zij geloofden God voor meer en door hun houding van trouw – hun uitzonderlijke geest – werden zij verhoogd. Als wij dezelfde resultaten willen hebben, moeten wij de dingen ook doen zoals zij ze deden. We moeten op een doel mikken.

Toen Jamie en ik de roeping kregen om voltijd de bediening in te gaan, heb ik mijn baan opgezegd. De zes jaar daarna ben ik voorganger geweest van drie kleine kerken in Texas en Colorado. Bij de eerste kwamen hooguit 12 mensen naar de dienst. De tweede groeide tot ongeveer 50 mensen in de tijd dat wij daar waren. En bij de derde kwamen gemiddeld 100 mensen iedere zondag in een stadje met 144 inwoners.

Zelfs met dit succes was mijn visie veel groter dan dat. Ik zag mijzelf mensen over de hele wereld bedienen. Het verschil tussen de dingen, die ik in mijn hart zag en dat wat er in werkelijkheid gebeurde, zorgde er voor dat ik constant in een staat van conflict en spanning wandelde. Alhoewel ik soms op wilde geven, wist ik dat ik trouw moest blijven. Ik wist dat ik de dag van de kleine dingen niet moest verachten (Zach. 4:10).

Ik voelde de verleiding wel om te verslappen. Maar ik wist dat God wilde dat ik trouw bleef. Dus preekte ik voor 5 mensen alsof ik voor 5000 sprak. Ik gaf aan alle drie de kerken, waarvan ik voorganger was, alles wat ik had. En ik geloof echt dat die houding de uitzonderlijke geest binnenin mij nog meer versterkte en dat God mij daardoor kon verhogen tot waar ik nu ben.

Dit is goed nieuws, want omstandigheden vallen soms buiten onze controle, maar houding is een zaak van het hart. Een uitzonderlijke geest is trouw. Het is consistent. Het heeft een morele basis, die niet fluctueert of compromitteert. Het zorgt er voor, dat iemand goed doet, ook als niemand het ziet.

Een uitzonderlijke geest zal je verhogen bij het zakendoen, in je bediening, of thuis in je gezin. Het zal je verhogen bij je buren, in je school, of bij vergaderingen van het stadsbestuur. God geniet van uitnemendheid en uitnemendheid begint in het hart.

Als jij geen promotie maakt, of als het lijkt alsof iedereen in welvaart leeft, terwijl jij moeite hebt om de eindjes aan elkaar te knopen, of dat je het gevoel hebt dat je overgeslagen wordt: kijk naar binnen. Heb je een uitzonderlijke geest? De houding in je hart zou je tegen kunnen werken om uit het beste van God te leven. Je moet dat veranderen!

Laat gelegenheden niet aan je voorbij gaan. Spreuken 23:7 zegt: “Zoals een man in zijn hart denkt, zo is hij”. (vertaald uit de Engelse King James Bijbel) Verandering kan niet van buiten tot stand komen, als het niet eerst binnenin gebeurt. Soms kan verandering overweldigend zijn, maar je bent niet alleen; wij zijn er om je te helpen.

De sleutel tot promotie is een uitzonderlijke geest. Door mijn onderwijs Uitnemendheid: Hoe verkrijg ik een uitzonderlijke geest (Excellence: How to Pursue an Excellent Spirit), kun je dezelfde geest ontwikkelen, die Daniël zo ‘n grote invloed gaf. Als je een uitmuntend persoon wordt, zul je er klaar voor zijn, als er uitdagingen komen, en de zegen van God zal zich meer en meer manifesteren in je leven. Dit Engelstalige onderwijs is beschikbaar als deel van ons – eveneens Engelstalige – Uitmuntendheid Pakket, waar ook mijn nieuwste boek bij zit. Om dat te bestellen, ga naar onze Amerikaanse of Engelse website.

Privacy -verklaring
ANBI & Verantwoording

Contactgegevens

Nikkelstraat 3A
1411AB Naarden
T. (0)35 533 88 75
E. info.nl@awmcharis.com

 Charis Bible College

  • IBAN: NL33 ABNA 05443 85306    (School en lesmateriaal)
  • Bic NR: ABNANL2A
  • KVK nr. 34384289
  • NL822120100.B.01

Andrew Wommack Ministries (ANBI geregistreerd)

  • IBAN: NL83 RABO 0114176485        (giften en webshop)
  • Bic NR: RABONL2U
  • KVK nr. 37137450
  • NL818760552.B.01

Verstuur jouw bericht of getuigenis

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.