Charis in Uganda, Monique schrijft (2)

Daar zit ik dan, op het balkon van mijn slaapkamer die ik deel met Marieneke en Danila. Ik zit in de schaduw, gelukkig waait er wel een windje. Marieneke en ik hebben de bank even samen naar buiten getild. Hier is het lekker. Het is nu zaterdag 5 april bijna twee uur. Gisteren om deze tijd zaten we in het vliegtuig. De reis verliep goed, een korte tussenstop in Ruwanda en daarna nog een halfuurtje vliegen. Eenmaal geland in Entebbe rook ik meteen de andere geuren en hoorde ik andere geluiden. Het geprinte A-4 tje voor het visum werd bij de bali, omgewisseld voor een heel mooi visum in mijn paspoort.

We hebben met z’n achten 16 koffers bij ons. Er zijn de afgelopen weken veel spullen verzameld om tot zegen te zijn hier in Oeganda. Vanochtend hebben we op onze slaapkamer alle spullenkoffers geopend en alles gesorteerd. Er is een koffer met kinderkleding tot 4 jaar voor zondag in de kerk. Er is een tas met jongensschoenen en 2 voetballen voor het project met straatjongens. Er is een tas met tandenborstel, tandpasta voor de jeugdgevangenis. Het was een gezellige bende. Net heb ik kaartjes beschreven met verschillende bijbelteksten, die we aan een sleutelhanger met een klompje doen. ( We hebben er 150 te doen!!). Deze gaan we geven aan verschillende mensen ( begeleiders) van projecten die we de komende weken zullen gaan ontmoeten.

Nadat we gisteravond door de douane waren en buiten kwamen met al onze koffers werden we hartelijk verwelkomd door John, Brian en Godfrey. Allemaal kennen ze Jacob ( mijn man) van een vorige missietrip. Hij werd toen de generaal genoemd. Dus nu ben ik de vrouw van de generaal. Haha.. Dat is echt Afrikaans, om genoemd te worden met relaties ( eerder was ik de moeder van Jonathan). Wat mij direct opviel is de grote hartelijkheid van deze mannen.

Afgelopen nacht was het heel erg warm… niet iedereen heeft goed kunnen slapen. Er is geen fan of airconditioner. Maar het schijnt dat het een paar dagen duurt en dan zijn we meer gewend aan de warmte. Mijn ontbijt bestond uit een glaasje verse mango-passievruchtsap, een beker thee, toast met een spaanse omelet en een verse banaan. Dat was een heerlijk begin van deze dag.

Straks krijgen we les over de geschiedenis van Oeganda. Ik ben benieuwd, eerlijk gezegd weet ik er niet veel van. Gisteren keek ik naar de kaart van Afrika op google maps. Ik zag veel namen van landen waar ik mensen van ontmoet heb tijdens mijn werk met asielzoekers. Afrika is een prachtig continent, met grote rijkdommen maar er worden ook vele bloedige oorlogen gestreden, ook nu nog. Er is veel armoede en honger. Ik kan me niet herinneren dat Oeganda ook bij genocide betrokken was, maar dat zal ik straks horen. Een van die asielzoeker uit Oeganda was een zeer vrouwelijke jongen die daardoor van jongs af aan gepest werd en buitengesloten. Hij kon gelukkig bij zijn zus werken. Maar de nabije shops waren hier niet blij mee. Zijn zus is bedreigd, uiteindelijk vergiftigd en overleden. Zelf dacht hij dat dit gif voor hem was…. Ook dit is Oeganda: veel religie, intolerantie en duistere praktijken. Ik ben benieuwd of ik hier iets van ga merken de komende 2 weken.

Vandaag is een rustige dag, even wennen aan het klimaat en even bijkomen van de reis. Inmiddels is het 4uur en ik ben wat wijzer geworden over Oeganda. De laatste jaren zijn er geen stammen oorlogen in Oeganda. Er is een relatieve stabiliteit, met corruptie. Beter zo dan oorlog. De Oegandezen voelen zich nog steeds deel van hun stam, er zijn er 64 in Oeganda. Er wordt bijvoorbeeld getrouwd in hun stam. Buganda is de dominantste stam en regio. Daar komt de naam Oeganda ook vandaan. Interessant is dat in het Swahlili Oeganda “Whoegana”, genoemd wordt. De Britten noemde het “Joeganda” en de oegandezen noemen het “Boeganda”. En dan komen wij en noemen het Oeganda.

Inmiddels is Hans Baksteen ook aangekomen. Hij is de directeur van Andrew Wommack Ministries hier in Oeganda. Straks gaan we eten en waarschijnlijk vroeg slapen. Het eerste klompje is gegeven aan William die ons net les gaf. Het leverde een leuk gesprek op over houten schoenen….

9 Reacties

 1. Jan

  Geweldig dank Monique voor je mooi geschreven verslag van jullie eerste dag in Boeganda. Veel zegen de komende dagen.

 2. Joop Meijvogel

  Fijn dat jullie vandaag konden bijkomen… voor allen: Slaap wel! En morgen met elkaar ‘de boer op’, ik wens jullie open oren en alle goeds!

 3. ajotter

  Wat leuk om te lezen, zo herkenbaar. Jullie zijn gezegend om een zegen te zijn.

 4. Familie van de Weerdhof

  Leuk om alles te lezen en de foto’s te zien!
  Hele fijne tijd met elkaar!

 5. Gerton

  Afrika is mooi en bijzonder. God gaat daar ook bijzonder door jullie heen werken.
  Veel zegen en slaap lekker.

  Liefs,
  Gerton en Elvira

 6. Margreet

  Wat een mooi verhaal!! Zo kunnen we jullie goed volgen! Leuk om ook een stukje te horen over Oeganda. Slaap lekker!

 7. Dennis de Graaf

  Heel veel zegen in het verre Oeganda. Jullie zijn het licht van de wereld in navolging van onze Koning! Joh 8:12 – Jezus dan sprak opnieuw tot hen en zei: Ik ben het Licht der wereld; wie Mij volgt, zal beslist niet in de duisternis wandelen, maar zal het licht van het leven hebben.‭

 8. Ria

  Wat een mooi en interessant verhaal.
  Fijn dat jullie er veilig zijn.
  Even wennen aan de warmte.
  Succes met jullie missie.

 9. Derk Jan Ronner

  Wat fijn om te horen dat jullie veilig en wel in het verre maar ik vermoed zeer mooie Oeganda zijn aangekomen. Ik denk aan jullie allemaal maar aan ééntje in het bijzonder, en dat is mijn lieve vrouw Anneke. God’s zegen Voor jullie mooie taak daar. Hartelijke groeten Derk Jan Ronner

Contactgegevens

Nikkelstraat 3A
1411AB Naarden
T. (0)35 533 88 75
E. vraag.nl@awmcharis.com

 Charis Bible College

 • IBAN: NL33 ABNA 05443 85306    (School en lesmateriaal)   
 • Bic NR: ABNANL2A   
 • KVK nr. 34384289   
 • NL822120100.B.01

Andrew Wommack Ministries (ANBI geregistreerd)

 • IBAN: NL83 RABO 0114176485        (giften en webshop) 
 • Bic NR: RABONL2U 
 • KVK nr. 37137450
 • NL818760552.B.01

Verstuur een bericht

3 + 13 =