Charis in Uganda (9) Monique schrijft

Ik zit op mijn bed om deze blog te typen.  Het is bijna 22 uur. Naast mij ligt Anneke al te slapen. Niet zo heel gek als je bedenkt dat onze wekker vanochtend al om 5 uur afging. Want we zijn op safari geweest!! Ik zat net nog buiten, het weer is heerlijk. Danila en Rik overlegden nog even wat dingen over morgen met Godfrey, een van de mannen van CBC die ons heel goed helpen op onze missietrip. Marieneke was met haar gezin aan het facetimen. Jan-Rudolf genoot, net als Marieneke eindelijk weer van een kopje koffie. Bart er Magda zijn ook al vroeg naar hun kamer vertrokken.

De afgelopen week is een drukke week geweest met vele indrukken en weinig vrije tijd. Het is logisch dat de vermoeidheid toeneemt. Vanavond hadden we voor het eerst wat vrij te besteden tijd. Ik zat samen met John op internet te zoeken naar muziek en akkoorden. John is een vrijwilliger op CBC die de hele trip met ons meegaat. Jan Rudolf heeft zijn gitaar gerepareerd. Ik geef hem een spoed cursus gitaar spelen zodat hij thuis verder kan met oefenen. Hij heeft van een vorige team deze gitaar gekregen, en gaat er nu echt op leren spelen. Hij is zeer muzikaal. Ik geniet ervan hoe hij ons en ook de kinderen onder andere in het weeshuis voorgaat in zingen. Prachtig!!

Vanochtend wilden we voor zonsopgang bij de gids in het park, het Murchison Falls National Park, zijn, dus dat betekende vroeg opstaan, na een zeer hete nacht. Maar het was de moeite waard. De bovenkant van de bus kon omhoog zodat wij konden staan en naar buiten konden kijken. We hebben heel veel verschillende dieren gezien. Er zijn heel veel mooie foto’s en filmpjes gemaakt vandaag. Het leukste was wel om met vier busjes off road een leeuwen duo op te jagen. De weg bestond uit roodgekleurde banen soms zeer ongelijk. Ik ontdekte vanavond 2 blauwe plekken die te danken zijn aan het evenwicht verliezen door het gehobbel in de bus.

Na de safari zijn we naar de prachtige waterval, Murchison Falls, geweest. Een enorme water massa die daar uiteen knalt en maakt dat wij door fijne motregen verkoeld werden.

Vandaag zijn we even gewone toeristen. Ik voelde mij van de week ook wel een soort toerist, bij het weeshuis, bij de zoë-girls en bij de gevangenis. Natuurlijk was het prachtig om daar mensen te bemoedigen, de liefde van God te delen en meegenomen spullen uit te delen.  Maar een andere kant is dat ik mij een soort rijke blanke indringer voelde die binnen kon kijken in ellende in de hoop dat wij bijdragen in hun financiële middelen. Hier in Oeganda zijn de zaken niet goed geregeld door de overheid en zijn dit soort projecten afhankelijk van donoren. Het zijn mooie projecten…. Maar vandaag zijn we dus even gewone toeristen geweest en werden de emoties op een andere manier geraakt. Enorme vlakten met afwisselend landschap en veranderend licht vanwege het opkomen van de zon en enorm veel  en veel verschillende dieren. Prachtig!! Ongerepte natuur. Dan denk ik terug aan het begin, aan de schepping van de aarde: licht, dag en nacht, dieren, planten en bomen…. en God zag dat het goed was.

Op de terugweg haperde de bus. Even leek het dat we niet verder konden. Brian, onze geweldige chauffeur, ontdekte wat er scheelde: een klepje ging niet goed meer dicht. Dank zij de inventiviteit van Jan Rudolf en omdat hij tie-ribs had meegenomen, was er een soort noodverbandje aangelegd en konden we gelukkig snel door doorrijden. Eenmaal terug in Masindi heb ik samen met Magda, Marieneke en Bart even gezwommen in het zwembad. Dat was een heerlijke verkoeling na de warme dag van vandaag. De avond vulde zich met een ongedwongen samen zijn. Het was voor het eerst in de reis een echt vrij moment.

5 Reacties

 1. Mijnie Elsbeek

  Wouw wat weer een super mooi verslag! Bedankt ervoor en veel liefs voor jullie allemaal knuf💓

  • Elly

   Prachtig verslag Monique, dank je wel! Ja God natuur is prachtig waar wij van mogen genieten, en dat hebben jullie gedaan, mooi dat je iets na- laat om gitaar les te geven.
   Hele goede en gezegende dagen nog, geniet van elke minuut dat jullie hier zijn!

 2. Maarten Kroon

  Dat mag ook even tot rust komen na al die mooie dingen die jullie hebben mogen doen daar. Dat het soms zo voelt is niet vreemd als je op al die plekken komt, maar weet dat de mensen die jullie bezoeken echt wel merken dat jullie dit doen vanuit liefde die Jezus in jullie heeft gelegd. Veel zegen toegewenst en wees gezegend.

 3. Marijke

  Heel herkenbaar, Monique … je een rijke blanke indringer te voelen. Maar ik weet dat deze mensen daar niet zo naar kijken. Zij vinden het bijzonder dat jij, speciaal voor hen, tijd en geld hebt overgehad om duizenden kilometers van huis te gaan. Ze zijn je dankbaar. En wij zijn jullie ook dankbaar!
  En … wat bijzonder die safari! Wauw! Zo leuk om dat mee te maken!

 4. Klaas Bouwkamp

  Erg bijzonder hoe jullie daar delen, delen en uitdelen.
  Gods woord, praktische zaken en dat vanuit de Liefde die verbindt met daar en overal!
  De Geest van de Heer is in jullie en zal jullie sterken!

Contactgegevens

Nikkelstraat 3A
1411AB Naarden
T. (0)35 533 88 75
E. info.nl@awmcharis.com

 Charis Bible College

 • IBAN: NL33 ABNA 05443 85306    (School en lesmateriaal)
 • Bic NR: ABNANL2A
 • KVK nr. 34384289
 • NL822120100.B.01

Andrew Wommack Ministries (ANBI geregistreerd)

 • IBAN: NL83 RABO 0114176485        (giften en webshop)
 • Bic NR: RABONL2U
 • KVK nr. 37137450
 • NL818760552.B.01

Verstuur jouw bericht of getuigenis