Charis in Uganda (6) Anneke schrijft

Àmatsjà amaloendzjie  (Goedemorgen in het Lugandees)

Het was voor mij een wat onrustige en gespannen nacht omdat ik vanochtend voor het eerst op de conferentie zou spreken. Rond 6 uur werd ik wakker. Monique was ook net wakker dus we hoefden niet zachtjes te doen. Liggend in bed onze spreekbeurten voor deze dag nog eens doorgelezen.      

Vanochtend stond ik op het rooster voor de overdenking. Ik heb een stuk uit Johannes 17 gedeeld. Vers 18 krijgt voor mij hier een nieuwe dimensie: “Gelijk Gij Mij gezonden hebt in deze wereld, heb ik ook hen gezonden in de wereld.”  Uganda ervaar ik meer als “de wereld” dan Nederland.                                                                                                                                                                 

Nog een beetje gespannen naar de conferentie hal. Het guesthouse en de hal liggen pal naast elkaar dat is super fijn en goed geregeld door Godfrey, Brian en John. De aanbidding was weer net zo uitbundig en met veel emotie als gisteren. Als Muzungu (blanke). Prachtig om dit zo te kunnen ervaren. Ik was de eerste van de vier vrouwen van ons team die vandaag mocht spreken . Het onderwerp wat ik mocht delen was over : geest , ziel en lichaam. Rik vertelde mij vanochtend dat de mensen hier geen beeld hebben bij de ziel, ze hebben er zelfs geen woord voor. Ze moeten bij het vertalen een omschrijven geven. Dus ik heb wat langer stilgestaan bij de ziel. Na een koffie thee pauze, die voor Nederlandse begrippen heel langzaam verliep mocht Magda iets delen over leven als een koningsdochter. Ze deelde daarin en getuigenis wat voor haar spannend en kwetsbaar was, maar waarvan ze de indruk had dat God wilde dat ze dit vanochtend zou delen. Het was goed en nadien kwamen er mensen naar voren voor gebed.

Het middagprogramma begon om 16.30 ipv om 15.00 uur. Op de één of andere manier loopt de planning steeds enorm uit. Het ochtend programma duurt langer, de lunch is later klaar dan gepland. Maar het mooie is dat de mensen daar geen enkel probleem van maken en wij ook niet. We zijn er relaxed onder en de sfeer in de groep blijft prima.

Marieneke deelde een mooi woord over het sterven aan jezelf, als een zaad in de grond en het opstaan met Christus in een nieuw leven > een nieuwe geest. Daarna Monique over de kracht van woorden. Wees je bewust van wat je zegt, je kunt ervoor kiezen om leven te spreken of dood, ook over jezelf. We krijgen van Godfrey en pastor Shama terug dat de mensen heel erg blij zijn met de spreekbeurten en er enorm door gezegend worden omdat het op zo’n andere en voor hen nieuwe manier verteld wordt. En sommige dingen zijn ook echt nieuwe voor hen.

Vanavond naar een dorpje vlakbij. Op straat werd een film over het leven van Jozef getoond. Onderweg nog even een tafel opgehaald om de projector op te kunnen zetten. Tafel op het dak van de bus, touw er omheen en rijden maar. Toen we aankwamen was het al donker en was er van buizen met een doek ertussen een scherm gemaakt. We hadden “glow in the dark” armbandjes meegenomen en deelden die uit. In een mum van tijd stond het vol met kinderen en ook volwassenen wilden zo’n armbandje. De film was in het Engels en de pastor van het dorp vertaalde via een microfoon. Er stonden allemaal mensen omheen, arme mensen, kinderen op blote voeten, tafels / kastjes met een parasol erboven met ernaast kolenvuurtjes met metalen schalen waarop wraps gebakken werden.  Bodaboda’s die af en aan reden. Rond 21.00 uur zag ik een meisje van een jaar of 10 met een “zware” plastic-tas sjouwen. Ze liep naar een bodaboda, de tas werd erop gezet en zij ging achterop zitten en daar ging ze. Het raakte me; zo’n klein/jong meisje alleen, ‘s avonds met een voor mijn gevoel veel te grote verantwoordelijkheid voor haar leeftijd. Het leek wel of ik zelf in een film zat. Toen de elektriciteit in het dorp om 21.30 uitging durfde Bart snel 1 foto te maken met zijn smartphone, daarna snel weer in zijn binnenzak. Al onze spullen hebben we veilig in de bus gelaten. Na de film heeft Jan Rudolf een oproep gedaan aan de mensen om hun hart aan Jezus te geven en een uitnodiging voor gebed. We mochten voor verschillende mensen bidden. Danila kreeg op het laatst nog een huwelijksaanzoek van een tachtigjarige man. Geen idee waarom ze er niet op ingegaan is.

 

 

 

 

9 Reacties

 1. Gre

  Opnieuw ontroerend om te lezen , wat brengen jullie een zegen, èn wat een andere cultuur…. geen gehaast, maar :
  ,,relax man,,
  Liefs en Blessings

 2. JanvdH

  Àmatsjà amaloendzjie Anneke en de rest van het Uganda team – en dank voor het schrijven van weer een mooi verslag van jullie belevenissen daar in dat mooie land. Goed dat jullie ondanks de duidelijke verschillen in het omgaan met planning en tijd in Zijn rust blijven. Liefdevolle groeten daar.

 3. marijke

  Wat zijn jullie tot zegen! Mooi om te lezen hoe jullie uitstappen, jezelf aan de kant zetten, en er helemaal voor de mensen daar te zijn! Bewondering voor jullie. Dank je wel voor dit levensveranderende werk …. voor de mensen daar, maar ook voor jezelf.

 4. Betty

  Lieve allemaal, wat mooi zoals jullie mogen zaaien in de harten van deze voorgangers!
  Shalom!

 5. Marcia

  Heel gaaf mensen om jullie getuigenissen terug te lezen. Alsof ik weer zelf daar ben. Het is mooi om daar te zijn en tegelijkertijd ook hartverscheurend om bepaalde dingen te zien. Je gaat meer ontdekken hoe God kijkt en Hij kijkt door jullie heen naar die mensen. Weet dat elk woord dat jullie spreken, als een zaad geplant zal worden en God zelf zorgt voor wasdom. Be blessed

 6. Rebeka & Mees

  How wonderful. Looks like so much is happening. God is good.
  Can’t wait to see a vlog from you guys too.

 7. Derk-Jan

  Lieve Anneke en alle anderen,
  Wat mooi om te lezen wat jullie meemaken.
  Ik vind het heel bijzonder wat jullie daar voor de mensen mogen doen.
  Gods zegen bij alles.

 8. Joop Meijvogel

  God bless you and your flock. Be happy.

 9. Kees

  He zus net even Derk gesproken en die herinnerde mij nog aan dit blog. Leuk om te lezen.

Contactgegevens

Nikkelstraat 3A
1411AB Naarden
T. (0)35 533 88 75
E. info.nl@awmcharis.com

 Charis Bible College

 • IBAN: NL33 ABNA 05443 85306    (School en lesmateriaal)
 • Bic NR: ABNANL2A
 • KVK nr. 34384289
 • NL822120100.B.01

Andrew Wommack Ministries (ANBI geregistreerd)

 • IBAN: NL83 RABO 0114176485        (giften en webshop)
 • Bic NR: RABONL2U
 • KVK nr. 37137450
 • NL818760552.B.01

Verstuur jouw bericht of getuigenis