Charis in Uganda (3) Jan Rudolf

Nou zei Rik, dit was echt een missietripdag en dat was het. Vandaag mag ik (Jan Rudolf) de blog schrijven over onze eerste outreach op zaterdag. Vanochtend nadat we heerlijk ontbeten hadden en een devotional hadden, vertrokken we om 9:00 uur naar de ZoëGirls. Omdat we de vorige dag de hele dag bij de guesthouse waren geweest keken we onze ogen uit tijdens onze eerste confrontratie met het dagelijks leven in Kampala Oeganda. De vele kleine winkeltjes en verkoop van spullen en voedsel in kleine kraampjes op straat waren bijzonder om te zien. Maar dan het verkeer. Alles raast door elkaar heen met onnoemelijk veel bodaboda (motors) die mensen van A naar B brengen. Het is bijzonder om te zien hoe alles zo langs elkaar heen rijdt.

Aangekomen bij de ZoëGirls waren de meisjes in rijen gaan staan waar wij door heen moesten lopen en zij ons al zingend welkom heten. We wisten niet goed wat we moesten doen en bleven we maar staan, maar dan bleven de meisjes maar doorzingen. Dus uiteindelijk werden uitgenodigd in hun stenen woonkameer van 3 x 3 meter, waar we een heerlijke mix van allerlei fruit aangeboden kregen. Eerst kregen we van de grondlegger (Luci) van de ZoëGirls te horen hoe zij zo’n vier jaar geleden met 4 meisjes een opvang is begonnen. Nadat ze Charis Bible College afgerond had en zij heel goed wist hoe het was als jong meisje om geen school te kunnen volgen is zij gestart met de ZoëGirls. Veel jonge meisjes tussen de 10 en 15 jaar raken van school af, omdat vaak hun ouders het onderwijs niet kunnen betalen en ze op geen enkele andere manier ondersteunt worden. Zo is Luci dus begonnen met 4 meisjes en heeft ze nu 33 meisjes in de opvang. In totaal heeft ze nu 68 meisjes de kans gegeven om onderwijs te volgen en te starten met een opleiding waar zij uiteindelijk ook geld mee kunnen verdienen. Zo worden er meisjes opgeleid om kapster te worden ( hun kamer hangt vol met afbeeldingen van allerlei kapsels) en zo zijn er meisjes die les krijgen op een naaimachine om kleding te maken (hun kamer hangt vol met  plaatjes van allerlei kleding). Naast het onderwijs die ze op school volgen krijgen ze les vanuit het Woord van God en leren ze hoe belangrijk en mooi ze zijn in God’s ogen.

Na enkele getuigenissen van meisjes deelde Marieneke een mooi verhaal van Ester, waarin ze ook de vergelijking maakte met de meisjes van toen en nu. De meisjes waren erg opgebouwd en nadat we met de meisjes een mooie boekenlegger gemaakt hadden en met de meeste gebeden hebben boden zij ons een uitgebreide lunch aan. Ondertussen heb ik de twee eenvoudige filtersystemen gebouwd met emmers van zo’n tien liter. Het is een eenvoudig systeem, maar hiermee kunnen ze totaal bijna 50.000 liter schoon drinkwater maken. Na de lunch kregen we een rondleiding door het tehuis en zagen we hoe eenvoudig en beperkte levensruimte en mogelijkheden hebben. Zo wonderlijk hoe ze zo dankbaar zijn voor hun thuis. Daar kunnen we nog veel van leren. Wat ik ook nog even kort wil vertellen is hoe zij nu op een nieuwe plaats begonnen zijn met een geheel nieuw huis te bouwen voor de Zoëgirls. En dit is allemaal mogelijk door het geloof die Lucy heeft in God en de vele sponsors (onder andere uit nederland). Ze zijn hier zo dankbaar voor.

Na een korte break zijn we naar evangelist Peter gegaan die op verschillende markten staat om het goede nieuws van God te vertellen. Hij heeft een auto met een geluidsinstallatie en een klein podium van waar vandaan hij naar de mensen spreekt. Veel mensen op de markt zijn vrienden van hem. Hij heeft zijn vrouw daar leren kennen en veel mensen hun leven veranderen, maar er is nog zo’n behoefte naar het Woord van God.

We kregen allemaal de gelegenheid om ons getuigenis te geven vanaf het podium. Wat een bijzondere ervaring was dat. Ondertussen gingen we twee aan twee de markt op en spraken we met heel veel mensen. Nadat we allemaal ons getuigenis hebben gegeven vroegen zij of twee van ons een korte tijd van 20 minuten wilde spreken. Dit wisten we van te voren niet dus uiteindelijk hebben Monique en ik beide een korte tijd gesproken. Wat een geweldige ervaring. Ook al leek het dat mensen niet luisterde waren er veel mensen die het Woord wel hoorde en tot zich namen. Verschillende mensen kwamen naar voren en hebben verschillende mensen hun hart aan Jezus gegeven. Een nieuw leven is begonnen in deze mensen.

Na een hobbelige reis terug naar de Guesthouse zijn we vanavond onze koffers weer aan het pakken voor de komende zes dagen dat we naar Masindi gaan.

 

 

 

9 Reacties

 1. Elly van der Horst

  Mooi dag verslag, dank je wel Jan Rudolf, wat een andere cultuur. Heerlijk om uit te delen wat wij in overvloed hebben.

 2. Joop Meijvogel

  Op zondag allen een gezegende dag en goede reis toegewenst! Dwars door de bush. Er is gezegd: “Wees in geen ding bezorgd” maar… svp geen kouvatten in de open wagens, neem z.m. een extra jasje mee! Een voorspoedige reis naar Masindi, aan de bronnen v d Nijl!

 3. Jan vd Horst

  Dan jullie wel Jan Rudolf voor het delen met ons van wat jullie zien en ervaren op deze Missietrip. Geweldig te zien het verschil dat het Woord kan maken in mensen hun Leven als ze het ‘pakken’. Jullie Zijn gezegend om tot zegen te zijn daar waar jullie gaan. Goede reis en verblijf in Masindi de komende dag en lieve groet aan eenieder van jullie team.

 4. Maria Verwayen Winkelman

  Goede reis allemaal.
  Tot over een week als ik het goed begrijp,even geen internet!
  Succes en voorzichtig!!!
  Ria.

  • Webredactie awmcharis

   Dank voor je bericht Ria. De groep gaat vandaag naar Masindi, hoogstwaarschijnlijk is daar geen internet. Blogs komen a.s. zaterdag waarschijnlijk weer online.

 5. Erna

  Prachtig om dit te lezen Jan Rudolf en dat jij de waterfilters die Auke meegaf hebt kunnen installeren. 👍🙌
  Gezegende dagen. Liefs jullie allemaal uit Roemenië Erna

 6. Margreet Maurits

  Dank je wel voor je blog!! Super goed om te lezen hoe jullie zulke mooie dingen mogen ervaren!! Zo mooi dat jullie de liefde van God mogen uitdelen! Heel veel zegen in Masindi!!

 7. Bert Loonstra

  Gaaf om jullie te volgen via deze verslagen! Veel zegen en kracht voor jullie als je verder op reis gaat.
  Groeten van Bert en Jacolien

 8. Klaas en Maaike

  Gaaf. Zo zijn Klaas en ik er een beetje bij. Zet em op, saam.

Contactgegevens

Nikkelstraat 3A
1411AB Naarden
T. (0)35 533 88 75
E. vraag.nl@awmcharis.com

 Charis Bible College

 • IBAN: NL33 ABNA 05443 85306    (School en lesmateriaal)   
 • Bic NR: ABNANL2A   
 • KVK nr. 34384289   
 • NL822120100.B.01

Andrew Wommack Ministries (ANBI geregistreerd)

 • IBAN: NL83 RABO 0114176485        (giften en webshop) 
 • Bic NR: RABONL2U 
 • KVK nr. 37137450
 • NL818760552.B.01

Verstuur een bericht

3 + 10 =