Charis in Uganda (13) Bart schrijft

Dinsdag 16 april 2019

Vanmorgen zijn we naar Aroeka House Rehabilitation gereden in Kampala. Aroeka (Hebreeuws) betekent ‘herstel naar geest, ziel en lichaam’. Bernard en zijn mensen ontvingen ons en leidde ons rond. Hier worden volwassenen opgevangen die te maken hebben met verslaving. Er zijn er die door de familie bij hun afgeleverd worden, of zelf aangeven dat ze wel/niet willen en mensen die echt er vanaf willen. Ze geven deze mensen echt de tijd om er vanaf te komen (1 jaar). Hier werken professionele mensen en je merkt dat het werkt. Er zijn op dit moment 12 mannen en 1 vrouw die begeleid worden. Ze heb vergevorderde plannen met de bouw van een groter opvangcentrum dat ongeveer 31 km buiten Kampala komt te liggen.

De verslavende mensen worden bij binnenkomst eerst op HIV gecheckt en de algehele fysieke staat. Hierna begint het echte werk, op elk vlak van het mens-zijn wordt gewerkt. Voorbeeld: na 2 maand krijgen ze opdracht om hun eigen bed te maken (geeft ze zelfvertrouwen), ook de mannen moeten leren koken. Er is tijd om rustig te bidden in een aparte rustige kamer, en in een andere kamer kunnen ze muziek maken.

Dit rehabilitatie centrum heeft geen subsidie. Dus ze maken zelf ook een zeer goede kwaliteit vaseline en een vitaliserende drank van eigen gekweekte champions, (dus zonder alcohol….). De rest van het geld zijn giften.

Monique had een mooi praatje over geest – ziel – lichaam, en hoe in dit geval verslaving inspeelt op je lichaam, maar ook op je ziel en hoe je vanuit je vernieuwde geest (als christen) zelf invloed hebt op dit alles. Ze gebruikte als voorbeeld de rest van de groep 😊. 

Ondertussen zijn de mensen vrij om er bij te komen zitten of rond te lopen (zoals een man met een psychose die het van een kleine afstand gade sloeg. Fijn dat het vrij gelaten wordt. Hierna mochten we als groep bidden voor wie maar dacht dat ie het nodig had. Hierna hebben we de werkers nog gezegend en tenslotte hebben we een EHBO-koffer & 2 ballen afgegeven en natuurlijk geld! De ballen werden meteen gebruikt! Maar ook de EHBO-koffer was iets waar ze onlangs voor gebeden hadden. Mooi!

In de middag hebben we het Saving Grace Ministries Africa bezocht. Dit is een straatjongens opvanghuis (geleid door David, iemand die CBC gevolgd heeft). Op dit moment zijn er zo’n 12 jongens die 100% opgevangen worden en niet meer naar de straat terug hoeven. David probeert ongeveer 1x/maand straatjongens die nu in Kampala rond zwerven bij hem even een moment van rust te gunnen, eten te geven en te moedigen. Deze bediening groeit per jaar tot jaar. Vanmiddag mochten wij hun bemoedigen. Allereerst werden we begroet (werden haast de auto uitgetrokken). Leeftijd van de jongens is ongeveer tot en met 17 jaar. We werden ingelicht om niets waardevols zichtbaar te dragen (uitdaging voor de kids). Vervolgens werden we bijgepraat door David en rond geleid door het huis (met 2 slaapzalen). Ik moet er nog bij vertellen dat ze in de stad zelf ook nog een crisiscentrum hebben. Blijkt dat 1 van de jongens daar geschikt is om opgevangen te worden mag hij bij David in huis opgevangen worden.

David is iemand die veel liefde, tact en geduld heeft merkte ik. 2 Jongens vertelde iets van hun ervaring over het leven op de straat. Hartverscheurend. Afgelopen nacht waren ze opgepakt door de politie en in zakken gestopt en werden geslagen met elektriciteitsdraad. Hierna liet men ze liggen. Toen de politie weg was hebben ze voorbijgangers toegeroepen en gevraagd hun los te maken.

Waar leven ze van? Stelen, kleine klusjes doen waar ze dan eten voor krijgen, en mensen met een warm hart die naar ze omkijken. En tenslotte verzamelen ze op straat lege flessen en scheiden ze oud metaal. Hier krijgen ze wat geld voor. 1 Van de jongens vertelde dat hij met veel sparen wat geld had verzameld om naar zijn ouders verderop te reizen, maar dat oudere straatjongens dat hadden afgepakt, geslagen en tenslotte over hem heen geürineerd hadden.

Tenslotte nog een zijdelingse opmerking dat er wel eens jongens ‘verdwijnen’ die ze voor organen gebruiken….

Het zijn echt geharde straatjongens en dat merk je. Ze slaan er op los, kort lontje door o.a. het snuiven van kerosine. En wie beschermd je? Daarom mochten we hun vertellen dat Jezus anders denkt dan de meeste mensen en echt om hun geeft. David heeft dit gestalte in wat hij kan doen. Wat een aparte wereld is dit! Jammer om de jongens achter te laten en het voorlopig hier bij te moeten laten. Wel hebben we de jongens en de werkers mogen bemoedigen met gebed, geld achter gelaten en voetballen (2x) en glow-in-the-dark armbandjes die de komende nacht blijven oplichten in het donker (en dat ze onthouden dat we er geweest zijn). Ondanks de gehardheid van de jongens merk je dat het kinderen blijven die zich verdringen om zo’n bandje te mogen krijgen (en even later merk je dat de grootste baasjes opeens veel meer glow-in-the-dark ringen dragen. Recht van de sterkste.

Wat fijn dat er mensen zijn die zich om deze kinderen bekommeren (ik bedoel dus vooral de Oegandezen zelf). En om maar af te sluiten met deze quote: ‘je kunt de kinderen wel van de straat af halen, maar het kost veel tijd om de straat uit hun denken te halen’. David en zijn medewerkers verdienen een pluim.

 

 

3 Reacties

 1. Klaas

  Mooi dat jullie daar ook tot zegen waren! En zijn.
  Konden die jongens merken dat ze gezien worden.
  Moge de Geest hen Jezus laten zien.

 2. Manon Stylman

  Waauw! Wat een verhaal. Inderdaad mooi dat jullie deze kinderen zagen hoe hun Vader ze ziet en dat jullie hen Hun liefdevolle Vader hebben kunnen laten zien, zonder veroordeling maar in liefde !
  Hallelujah dat zij Het licht hebben gezien en weten dat ze een keuze hebben. De armbandjes zullen hen daar ook aan herinneren 😊

 3. Bert Huysmans

  Mooi, jullie waren een lamp voor hun voet en een licht op hun pad.
  Menselijk en natuurlijk gezien lijkt ons aandeel soms een druppel op een hete plaat MAAR prijs God Onze God is bovennatuurlijk in Jezus naam en werkt met andere wetten. Mooie dingen werden gezaaid en die zullen tot hun volle potentieel groeien en mensen levens veranderen!
  Groetjes van Bert tot 2015 zware afhankelijkheidsstoornis maar bevrijd door de Liefde van Zijn Woord.
  “ Ik zag gisteren een afgesloten weg tgv werken waar het groene gras op groeide…”

Contactgegevens

Nikkelstraat 3A
1411AB Naarden
T. (0)35 533 88 75
E. info.nl@awmcharis.com

 Charis Bible College

 • IBAN: NL33 ABNA 05443 85306    (School en lesmateriaal)
 • Bic NR: ABNANL2A
 • KVK nr. 34384289
 • NL822120100.B.01

Andrew Wommack Ministries (ANBI geregistreerd)

 • IBAN: NL83 RABO 0114176485        (giften en webshop)
 • Bic NR: RABONL2U
 • KVK nr. 37137450
 • NL818760552.B.01

Verstuur jouw bericht of getuigenis