Ik zag een sticker op een bumper die zei: Als je nog niet depressief bent, heb je niet goed opgelet. Dat is zeker waar als je niet deelneemt aan de Vrede van God, een vrede die alle verstand te boven gaat (Fil.4:7). 

In het natuurlijke is er meer dan genoeg om je zorgen over te maken.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen waren voor veel mensen in de Vs, maar ook daarbuiten een traumatische gebeurtenis. Ongeacht aan welke kant je stond, ik denk dat we het er over eens kunnen zijn, dat het onplezierig was om iedere kandidaat naar de anderen te zien uithalen en de meest verschrikkelijke situatie te zien schetsen, indien een van de anderen gekozen zou worden. En als de verkiezingen je koud lieten, was er genoeg ander slecht nieuws over het doden van politiemensen, oproeren en natuurrampen, naast het "normale" nieuws over mensen op hun slechtst.

Maar de Heer heeft ons gezegd dat we onze zorgen op Hem kunnen leggen, want Hij zorgt voor ons (1Pet. 5:7). Filippenzen 4:6 zegt ons "in geen ding bezorgd te zijn". Wij hoeven ons geen zorgen te maken of angst te hebben over de toekomst zoals de wereld dat doet. De toekomst van de gelovige is zo verblindend, dat je je ogen moet samenknijpen om het te kunnen zien.

Neem Paulus bijvoorbeeld: Hij leefde onder een regeringssysteem waar Caesar zichzelf als god uitgeroepen had en als een dictator regeerde. Paulus was vaak het doelwit van Romeinse arrestaties en geselingen en toch bleven Paulus en het Evangelie dat hij verkondigde groeien en bloeien. De ongerechtigheden waar Paulus mee te maken had, waren veel erger dan die wij tegenwoordig meemaken. Slavernij was heel gewoon in die tijd. De verdrukking van alle mensen die Rome had overwonnen, was verschrikkelijk en een leven was in hun ogen niet veel waard.

Toen Paulus over zijn ontberingen sprak, zei hij, dat ze maar een licht ongemak waren (2Kor.4:17-18). Hoe kon hij dat zeggen! In 2Kor. 11:23-28 beschrijft hij de 195 zweepslagen, zijn gevangenschap, de slagen met stokken die hij 3x had gehad, het gestenigd worden en de drie keer dat hij schipbreuk leed. En toch waren dat volgens hem ‘lichte ongemakken’.

Als Paulus, die zo verschrikkelijk geleden heeft, al zijn problemen als lichte ongemakken beschrijft, hoe kunnen wij dan onze problemen ontzaglijk, zware lasten noemen? Het is niet de druk van buiten dat het probleem is, maar de leegte van binnen, die ons in elkaar doet vallen.

Toen ik in groep 6 zat van de basisschool, verwarmde mijn onderwijzer op een keer een (leeg) benzinevat totdat het kokend heet was. Daarna sloot hij het af en liet het afkoelen. Dit was om te laten zien dat hete lucht meer ruimte nodig had dan koude lucht. Toen het blik afkoelde, begon het onder de normale atmosferische druk in elkaar te deuken. 

Voor die tijd had het blik de normale lucht gewoon kunnen hebben, maar toen er een gedeeltelijk vacuüm getrokken werd, implodeerde het.

Op die manier is er op iedere generatie Christenen druk uitgeoefend, sinds de tijd van Christus. Sommigen hebben verschrikkelijke achtervolging doorstaan en zijn voor de leeuwen geworpen of gekruisigd. Zij zijn gemarteld en hebben geleden op manieren, die onze problemen klein maken als we ze vergelijken. En toch hebben ze door dat alles gezegevierd. Hoe konden ze dat doen? Het was door de druk of de kracht van God binnenin. God van binnen is veel groter dan wat dan ook van buiten.

Paulus gaf 2 redenen waarom de dingen die hem werden aangedaan, in zijn ogen lichte ongemakken waren. Allereerst zei hij, dat ze maar een moment duurden. Niet letterlijk, want hij is tientallen jaren achtervolgd, maar vergeleken met de eeuwigheid is onze tijd hier op aarde maar een zucht.

Denk daar eens over na. Als wij onze problemen tegen de achtergrond van de eeuwigheid houden, verschrompelen ze tot het niets. Zoveel dingen, die wij nu als belangrijk zien, zullen straks in de eeuwigheid niets te betekenen hebben. Daarom moeten wij die eeuwige toekomst voor ogen houden en dan zullen onze problemen als lichte ongemakken worden.

Ten tweede zei Paulus, dat hij keek naar de dingen die hij niet kon zien in plaats van die dingen, die hij kon waarnemen. Natuurlijk heeft hij het hier over het zien in geloof en niet naar het kijken naar de problemen met onze fysieke ogen. Je kunt altijd op twee manieren naar iets kijken. We kunnen naar onze problemen kijken en alleen het natuurlijke resultaat zien, of we kunnen door de ogen van geloof kijken en God achter de schermen aan het werk zien om alles mee te laten werken ten goede.

We hebben prachtige en grote beloften, die ons verzekeren, dat wij uiteindelijk de winnaars zullen zijn. Zelfs als het ergste gebeurt en we sterven, winnen we nog steeds. We zullen voor altijd in de tegenwoordigheid van de Heer leven, waar geen verdriet of pijn zal zijn; de vroegere dingen zullen we ons zelfs niet meer herinneren. We kunnen niet verliezen!

Andrew Wommack Video

Ik moedig je aan om je bij Paulus, mij en talloze anderen aan te sluiten, die geleerd hebben tevreden te zijn in welke omstandigheid dan ook (Fil. 4:11). We doen dit door onze zorgen aan Jezus te geven, alles in het licht van de eeuwigheid te zien en in geloof in de beloften van God te wandelen. De Heer zal ons in volkomen vrede bewaren als wij onze gedachten op Hem gericht houden en Hem vertrouwen (Jes. 26:3). Ik kies leven en vrede (Deut. 3:19 en Rom. 8:6).

Nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Contact

ANikkelstraat 3A
 1411 AB Naarden